Żywienie w nowotworach

Żywienie w nowotworach

Czynnik wpływające na rozwój nowotworów:

  • ALKOHOL
  • NIEPRAWIDŁOWE ŻYWIENIE
  • NADMIERNA MASA CIAŁA 35-40%
  • NISKA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA
  • PALENIE TYTONIU
  • PROMIENIOWANIE
  • ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
  • WIRUSY, BAKTERIE
  • SKŁONNOŚĆ DZIEDZICZENIA
  • CZYNNIKI ZAWODOWE
  • NIEKTÓRE LEKI

Właściwy sposób żywienia od momentu postawienia diagnozy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań w okresie leczenia operacyjnego; zminimalizować skutki niepożądane chemioterapii, radioterapii czy immunoterapii; wzmocnić układ odpornościowy i ułatwić walkę organizmu z nowotworem. Im wcześniej zaczniesz racjonalnie się odżywiać, tym większa szansa na wyleczenie choroby.

Ogólne zalecenia żywieniowe w trakcie choroby nowotworowej:

Dieta osoby chorej na nowotwór powinna opierać się na zasadach zdrowego żywienia, jednak często wymaga wprowadzenia różnych modyfikacji. Należy pamiętać o tym, że nie ma uniwersalnych zaleceń, odpowiednich dla każdego pacjenta z chorobą nowotworową. W zależności od umiejscowienia guza, stadium choroby, rodzaju stosowanej terapii i jej tolerancji oraz wieku, stanu odżywienia, aktywności fizycznej, chorób współistniejących i samopoczucia dieta powinna być ustalona indywidualnie dla każdej osoby.

Żywienie chorych na raka powinno:

  1. Opierać się na zasadach diety lekko strawnej (wykluczenie potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, ostrych przypraw, używek; ograniczenie ilości tłuszczu i cukru);
  2. Uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko, dostarczyć wszystkich składników w odpowiednich proporcjach;
  3. Oszczędzać zajęty narząd, zwłaszcza jeśli choroba dotyczy przewodu pokarmowego;
  4. Zapewnić odpowiednią ilość napojów;
  5. Uwzględniać preferencje żywieniowe pacjenta.

 

Produkty spożywcze lub składniki żywieniowe, których regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworów złośliwych

 

RODZAJ NOWOTWORU PRODUKTY SPOŻYWCZE LUB SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
Rak jamy ustnej. gorała, krtani przełyku, żołądka warzywa nisko skrobiowe

brokuły, seler. ogórek. pomidory. kapusta, kalafior, bakłażan. Papryka, rzepa. szparagi, szpinak cykoria seler naciowy, kapusta kiszono cebula, czosnek pietruszka rzodkiewka. (kiełki rzodkiewki i lucerny)

Rak jamy ustnej. gorała, krtani przełyku, żołądka, płuco Owoce
Rak żołądka Warzywa cebulowate – wszystkie rodzaje czosnek, por, szalotka, szczypiorek
Rak jelita grubego Żywność zawierające błonnik pokarmowy (warzywo owoce. produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych), mleko i produkty mleczne bogate w wapń. czosnek
Rok przełyku Żywność zawierające witaminę c (owoce, warzywa]
Rak musną Żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, obecny. drożdże, owoce typu awokado. borany, maliny. pomarańcze)
Rak jamy ustnej, gorała, krtani płuc Żywność zawierające karotenoidy (marchew, bataty dynia, papryka, pie­truszka jarmuż szpinak. pomidory, brokuły, morele)

 

Rak przełyku Żywność zawierająca betakaroten

(tran, wątróbka drobiowa, marchew, no­rka pietruszki, jajo. szpinak, mango, dynia. morele)

Ran prostaty Żywność zawierającą likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja?

Żywność zawierająca selen

[pszenica, brązowy ryż. kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko]

Ran macicy, rak wątroby kawa

 

Produkty spożywcze lub składniki żywieniowe, których regularne spożywanie zwiększa ryzyko nowotworów złośliwych

RODZAJ NOWOTWORU PRODUKTY SPOŻYWCZE LUB SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI
Rak jelita grubego Mięso czerwone [wołowino, wieprzowino, baranina, przetworzone (poddawane wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierające dodatek konserwantów.
Ran zełgane Nadmiar soli w diecie
Ran prostaty Nadmierne spożycie wapnia z dietą [nieprawidłowo zbilansowana dieto osób intensywnie uprawiających sport)
Ran wątroby Żywność zawierające antyoksydanty [spleśniałe ziarno zbóż, orzechy i nasiona roślin strączkowych)
Ran jamy ustnej, gardła. krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego, pierś Alkohol
Rak przełyku Herbato yerba more (częste spożywane naparu parzonego w sposób tradycyjny)
Rak płuc (u osób palących tytoń) b-koroten stosowany w suplementach diety

 

 

Zasady diety po wyleczeniu chorych na nowotwory

Wcześniej czy później każda osoba po zakończonym pomyślnie leczeniu przeciwnowotworowym zadaje sobie pytania: co dalej? Jak teraz powinienem żyć?

  1. Utrzymuj prawidłową masę ciała, wystrzegaj się nadwagi i otyłości.

W ciągu całego życia należy starać się być szczupłym w granicach prawidłowej masy ciała, tj. BMI od 20 do 25 kg/ m2. Ważne jest także unikanie otyłości brzusznej, czyli nagromadzenia tkanki tłuszczowej w okolicy talii – prawidłowy obwód talii wynosi dla kobiet < 80 cm, dla mężczyzn < 94 cm. Osoby, u których występuje nadwaga powinny dążyć do redukcji zbędnych kilogramów, stosując zasady zdrowego żywienia i ćwicząc.

  1. Bądź aktywny fizycznie każdego dnia.

Zalecane jest uprawianie ćwiczeń fizycznych o umiarkowanym natężeniu (np. szybki marsz, jazda na rowerze, pływanie) przynajmniej 30 minut każdego dnia.

  1. Unikaj spożywania słodzonych napojów, ogranicz konsumpcję żywności wysokoenergetycznej (o dużej zawartości cukru i tłuszczu, ubogiej w błonnik pokarmowy).

Żywność wysokoenergetyczna to taka, która zawiera powyżej 225 kcal w 100 g produktu (np. słodycze, potrawy typu fast-food, słone przekąski). Zaleca się, aby spożywane produkty żywnościowe i napoje zawierały mniej niż 125 kcal v/ 100 g produktu (czytaj informacje o wartości odżywczej zamieszczone na etykietach produktów spożywczych).

  1. Spożywaj więcej żywności pochodzenia roślinnego – warzyw, owoców, produktów zbożowych pełnoziarnistych i nasion roślin strączkowych.

Każdego dnia spożywaj przynajmniej 5 porcji (minimum 400 g) różnych warzyw nie skrobiowych i owoców. W składzie każdego posiłku powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, jak najmniej przetworzone i/lub nasiona roślin strączkowych.

  1. Ogranicz konsumpcję czerwonego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego.

Ilość czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny), spożytego w ciągu tygodnia nie powinna być większa niż 500 g po ugotowaniu (tj. ok. 700-750 g przed ugotowaniem). Należy unikać mięsa przetworzonego (poddawanego wędzeniu, konserwowaniu, soleniu lub zawierającego dodatek konserwantów, np. szynka, bekon, salami).

  1. Nie pal tytoniu, ogranicz spożycie alkoholu.

Osoby palące powinny starać się zwalczyć nałóg, jeśli się to nie uda – powstrzymać się od palenia przy osobach niepalących, szczególnie obecności dzieci.

Dodaj komentarz