Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

DIETA O ZMIENIONEJ KONSYSTENCJI – PAPKOWATA

Charakterystyka diety
Podobna do diety łatwo strawnej w wartość energetyczna, a także dobór produktów. Inna na konsystencji potraw, które są w formie papkowatej. Ważnym składnikiem jest białko pochodzenia zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne. Potrawy nie powinny drażnić zmienionego chorobowo przełyku lub jamy ustnej chemicznie, mechanicznie ani termicznie.

Cel diety: Celem diety jest zapewnienie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych.
Założenie na 2000 kcal.
B: Białko ogółem 80g, Białko zwierzęce 50g
T: Tłuszcz 65-70g
W: Węglowodany przyswajalne 270g
Błonnik pokarmowy < 20
Białko 14- 16%, Tłuszcze 30%, Węglowodany 54%
Suplementacja:
– wit D 2000j,

Uwagi technologiczne:
Najlepsze jest gotowanie. Stosujemy zupy przecierane, zupy krem, podprawiane zawiesiną z mąki i śmietanki, zagęszczane żółtkiem, masłem. Podajemy również zupy czyste, chociaż te mają znacznie mniejszą wartość odżywczą. Warzywa i owoce jemy surowe w postaci soków oraz w gotowanej – rozdrobnionej. Mięsa gotowane mielone lub sporządzane z masy mielonej najlepiej podawać z sosami.

Produkty zalecane w diecie płynnej wzmocnionej
Produkty: kasze w formie kleików, mąka, biszkopty, suchary, bułka pszenna, mleko, ser biały homogenizowany, jaja goto¬wane, żółtka jaja, chude mięsa (cielęcina, wołowina, schab, kurczak i indyk bez skóry), chude ryby (dorsz, leszcz, sola, płastuga, szczupak, sandacz, morszczuk, mintaj, okoń, w ograniczonej ilości ryby tłuste morskie: makrela, łosoś), chuda szynka, polędwica, masło, słodka śmietanka, olej rzepakowy – bezerukowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, ziemniaki, warzywa i owoce gotowane, przetarte lub zmiksowane, soki owo-cowo-warzywne, przeciery z pomidorów, przeciery z owoców, cukier, miód, kompoty przetarte, płynne kisiele, łagodne przyprawy (sok z cytryny, cukier, sól, jarzynka, kope¬rek, wanilia, cynamon).

DIETA DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGŁĘBNIK LUB PRZETOKĘ – leczenie żywieniowe

Dieta do żywieni przez zgłębnik stosowana jest:
• u chorych nieprzytomnych,
• u chorych z zaburzeniami połykania na tle neurologicznym,
• w niektórych chorobach jamy ustnej,
• w urazach części twarzowej czaszki,
• po oparzeniach jamy ustnej, przełyku i żołądka,
• w nowotworach przełyku, wpustu żołądka,
• w niedrożności górnej części przewodu pokarmowego,
• w innych chorobach zgodnie z zaleceniem lekarza.

Cel diety: Dieta ta ma na celu dostarczenie choremu odpowiedniej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Posiłki podaje się o temperaturze podobnej do temperatury ciała lub nieco niższej tj: 30 – 37 ° C.

Charakterystyka diety

Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę musi mieć taką konsystencję, aby nie doszło do wystąpienia trudności w jej podawaniu ( swobodnie przechodzić przez zgłębnik). Dieta ta ma zapewnić pacjentowi odpowiednią podaż energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie może dawać uczucia pełności , rozpierania w nadbrzuszu, bólu i wzdęcia brzucha, wywoływać nudności, wymiotów, biegunki lub zaparć – powinna być dobrze tolerowana. Wykorzystuje się tutaj dietę płynną wzmocnioną . W celu dostarczenia choremu odpowiedniej ilości energii, białka, witamin i pozostałych składników odżywczych wskazane jest wzbogacanie diety gotowymi preparatami przemysłowymi (Np . Preparatem białkowym – Protifar).
W żywieniu osób wymagających karmienia przez zgłębnik lub przetokę coraz częściej znajdują zastosowanie gotowe diety przemysłowe, zwane preparatami do żywienia enteralnego. Występują one w postaci płynnej albo sproszkowanej i wówczas są łączone z odpowiednią ilością wody lub mleka.

Zaletą preparatów przemysłowych w porównaniu z dietami miksowanymi z produktów naturalnych jest to, że:
• mają standardowy skład, ściśle określoną ilość składników pokarmowych i znaną wartość energetyczną,
• są łatwe w przygotowaniu,
• maja płynną konsystencję i nie zatykają cewników,
• znana jest ich wartość osmolarna,
• są sterylne,
• znajdują się w opakowaniu o odpowiedniej ilości,
• są zróżnicowane pod względem smakowym, co ma istotne znaczenie w żywieniu doustnym.
Diety przemysłowe są:
• bezlaktozowe,
• normokaloryczne – 1kcal / ml,
• normo białkowe lub wysokobiałkowe,
• ubogoresztkowe i bogatoresztkowe,
• pełnowartościowe – zawierające wszystkie składniki odżywcze .

Żywienie dojelitowe to najbardziej optymalny i fizjologiczny sposób poprawy stanu odżywiania pacjenta. Tak prowadzone żywienie ma pozytywny wpływ na integralność błony śluzowej, ukrwienie i motorykę przewodu pokarmowego, stymuluje produkcję enzymów trawiennych. Stymuluje i podtrzymuje procesy immunologiczne w błonie śluzowej.

Przykład posiłków składających się na 1 dzień w diecie papkowatej:

I śniadanie

– zupa mleczna z kaszą manną, pieczywo pszenne rozmoczone w mleku, pasta z szynki i masła zmiksowana, napój owocowy

II Śniadanie

– herbata z mlekiem, bułka rozmoczona i jajko na miękko

Obiad

– zupa koperkowa z lanym , budyń z mięsa, sos pomidorowy, papka z ziemniaków puree, szpinak, herbata z cytryną

Podwieczorek

– koktajl mleczno-owocowy

Kolacja

– kawa zbożowa z mlekiem, papka z kaszy krakowskiej, twarogu i jabłka,

Produkty przeciwwskazane
– wszystkie w całości kompoty nieprzetarte,
– ciastka,
– wszystkie o stałej konsystencji,
– pieprz,
– papryka,
– ocet,
– musztarda,
– obili,

Dodaj komentarz