Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny
Współistnienie powiązanych ze sobą czynników ryzyka pochodzenia metabolicznego, sprzyjających rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych
Przyczyny
Niezdrowa dieta
Brak ruchu
Czynniki genetyczne
Wiek około 60
Współistnienie chorób.
cukrzyca typu 2 otyłosć
PCO-s insulinoopornośc nadciśnienie tetnicze hiperinsulinizm hiperlipidemia

Inne choroby
Kamica pęcherzyka żółciowego, kamica nerek stłuszczenie wątroby
Zakazane
Palenie papierosów, pcie alkoholu Produkty tłuste i potrawy smażone, Tłuszcze zwierzące, ograniczenie cukrów prostych
Zalecenia
Zmiana stylu życia (spadek masy ciała wzrost aktywności fizycznej) Prawidłowa dieta
ILeki obniżające : stęzenie glukozy, LDL, ciśnienie tetnicze

Rozpoznanie
BMI 29 lub powyżej
– nadwaga i otyłosć WHR Wywiad
Badanie krwi
Rozpoznanie IDF
Otyłość brzuszna wisceralna obwód tali
kobiety > lub=80 cm, mężczyźni > lub= 94 cm
+ 2 z poniższych:
-poziom trójglicerydów > lub = 150 mg/dl
– ciśnienie tętnicze = lub > 130/80 mmHg
– stężenie glukozy we krwi 100 mg/dl
– stężenie HDL
kobiety < 50 mg/dl, mężczyźni <
40mg/dl
Zalecenia żywieniowe
Diety zalecane: ubogoenergetyczna, o kontrolowanej zawartości kawasów tłuszczowych z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów
30 -60 min
dziennie.
Ćwiczenia aerobowe niska intensywnośc, długi czas trawania
Spacer
Rower
Bieganie
Pływanie
Założenia 5 posiłków
Białka 15%
Tłuszcze do 30%
Węglowodany 55%
Błonnik pokarmowy30g
Skł mineralne K. Mg, Ca
Antyoksydanty wit. ACE
Woda 2l

Tłuszcze

.Omega 3 : omega 6
1 : 4 lub 1 : 6 oliwa olej rzepakowy awokado orzechy
Produkty pełnoziarniste 3 porcje/ na dzień Rośliny strączkowe
Produkty mleczne niskotłuszczowe . 2 porcje/na dzień
Twaróg, jogurt, kefir

Warzywa i owoce
5-9 porcji na dzień
od 500- 1000g
Obróbka cieplna
gotowanie w wodzie i na parze
pieczenie
duszenie bez obsmażania
Ryby morskie 2 porcje/ tydzień indyk, kurczak, cielęcina, królik

Jadłospis dla zespołu metabolicznego.

ŚNIADANIE

szynka z indyka (50 g) pieczywo razowe (70 g) pasta z awokado (10 g) rzodkiewka (45 g) kawa zbożowa z mlekiem 2% (240 g)
II ŚNIADANIE
kefir (250 g)
jagody (130 g)
bułka grahamka 60g
OBIAD
Barszcz ukraiński (300 g) Dorsz zapiekany z porami (130 g) ziemniaki puree (150 g)
surówka z kapusty, papryki, ogórka kiszonego , oliwa (120 g) kompot wiśniowy bez cukru (250 ml)
PODWIECZOREK
kisiel mleczny z malinami (200 g)
woda (200 g)
KOLACJA
Kasza gryczana z twarogiem 150g
sałata z pomidorami i oliwkami, zielonym szczypiorkiem(100 g) herbata czarna bez cukru (250 ml)

Piśmiennictwo:
1. Drzycimska-Tatka B., Drab-Rybczyńska A., Kasprzak J.: Zespół
Metaboliczny – epidemia XXI wieku. Hygeia Public Hjealth 2011, 46, 4, 423-430
2. Jarosz M.pod red. „Praktyczny podręcznik dietetyki” wyd IŻŻ 2010
3. www.phmd.pl

Dodaj komentarz