Zapotrzebowanie na energię i makroskładniki w różnych dyscyplinach sportowych.

W świetle danych naukowych najkorzystniejszy jest następujący udział składni­ków energetycznych w wartości energetycznej całodziennego pożywienia sportow­ców: 12-15% powinno przypadać na białko. 25-31% na tłuszcz i 53-63% na węglo­wodany. Są równoważniki energetyczne, określające ilość energii wyzwalanej podczas utleniania 1 g białka, tłuszczu i węglowodanów. W Polsce w nauce o żywie­niu człowieka stosuje się równoważnik netto wg Atwatera, tzn. wartości energii fak­tycznie przyswajanej przez ustrój: z 1 g węglowodanów- -4 kcal (16,7 kJ), z 1 g tłusz­czów-9 kcal (37,7 kJ),z 1 g białka-4 kcal (16,7 kJ).

 

Tabela Zapotrzebowanie (normy) na podstawowe składniki pokarmowe i ich wartość energetyczna dla wybranych dyscyplin sportowych, alpinizmu i turystyki w przy­ liczeniu na 1 kg mc. 

Dyscyplina sportowa Białka [gi Tłuszcze [gi Węglo­wodany

[g]

Wartość energetyczna
[kcal] netto  
Podnoszenie ciężarów 2,0-2.8 1.98-2,5 7.94-10.9 58-77 242,8-322.3
Sporty walki          
Boks, judo, zapasy £4-2,5 £2-2,3 9,0-10.0 65-71 272.1-2972
Sport motorowy 2.1-2.3 2.0-22 10,0-11.0 66,4-74 277.9-309.8
Żużel 2,2-2,4 2,0-22 9,0-10.0 62.8-69,4 262.9-290.5
Lekka atletyka          
Sprinty i skok w dal 2.4-2,5 22-2.3 9,5-10.0 65.6-70.7 272,6-295,9
Biegi średnie £4-2,5 22-2.3 9.5-10.0 67,4-70,7 282.1-295.9
Bieg z przeszkodami £2-2,3 £1-22 10,5-11,5 70-76 293.0-318.1
Bieg godzinny i maraton £4-2,5 £1-2.3 11-13 73-83 305.6-347.4
Skok o tyczce i wzwyz 2,4-2,5 22-2,3 9,5-10.0 67,4-70,7 282,1-295,9
Rzut oszczepem £4-2,5 22-2.3 9,0-9,5 65.4-68,7 273.8-287.6
Miotanie kulą, dyskiem i miotem £4-2,5 22-2,3 9.0-9,5 65.4-68,7 273.8-287.6
Wieloboje          
Pięciobój nowoczesny 2,3-2.4 22-2.3 9.2-10.0 65,8-70,3 275.4-294,3
Dziesięciobój £4-2.5 2,3-2.4 9.5-10.0 68,3-71,6 285.9-299.7
Narciarstwo          
Biegi długie na nartach £1-2,3 2.0-22 11,0-11,5 70-75 293.0-313,9
Zjazdy i slalom £1-2.2 2.0-2.1 9,6-10.6 65-70 272.1-293.0
Skoki narciarskie 2.1-2.2 2.0-2.1 9.7-10.6 65-70 272.1-293.0
Dwubój zimowy (biatlon) 2.1-2.3 2,0-22 11,0-11,5 70-75 293.0-313.9
Łyżwiarstwo          
Łyżwiarstwo szybkie 2,0-2.1 1.9-20 9,5-10.5 63,1-68,4 264.1-286.3

 

 

Dyscyplina sportowa Białka Tłuszcze Węglo- wodany

[g]

Wartość energetyczna
[g] [g] [kcal] netto [kJ]
Hokej na lodzie , | . | —

2.3-2.4

22-2,3 9.0-10.0 65-70.3 272.1-294.3
Sporty wodne          
Pływanie 2,2-2,4 22-2.4 8.8-9,6 63-69.6 263.7-291,3
Wioślarstwo i kajakarstwo 22-2,4 2.1-2.2 10,0-11.2 67.7-742 283.4-310.6
Żeglarstwo 2.1-2.3 2.0-22 10,0-11.0 66,1-73.0 277.9-305.6
Piłka wodna 22-2.4 2.1-2.3 9.0-10.0 65,7-70.3 275.0-294.3
Gry sportowe          
Koszykówka i siatkówka 22-2,4 2.1-2.3 9.0-10.0 63.7-70.3 266.6-294.3
Piłka nożna i pitka ręczna 2,3-2,4 22-2.3 9.0-10.0 65-70.3 272.1-294.3
Tenis ziemny 2,2-2.4 2.1-2.3 9.0-10.0 63,7-70.3 266,6-294.3
Tenis stołowy 2.1-2.3 2.0-22 9.0-10.0 62.4-69 2612-288.8
Hokej na trawie 2.3-2.4 22-2,3 9.0-10.0 65-70.3 272.1-294.3
Kolarstwo          
Kolarstwo torowe 2.1-2.3 2,0-22 10.1-11,0 67-73 280.5-305.6
Kolarstwo szosowe 2.6-2.8 2.3-2.4 12,3-13,5 80-87 334.9-364.2
Gimnastyka 2.1-2.4 2.0-2.3 7.9-8.6 60-65 251.2-272.1
Szermierka 2.1-2.3 2.0-22 9.0-10,0 61-69 255.3-288.8
Strzelectwo i łucznictwo 2.1-2,3 2.0-22 9.0-10,0 62.4-69 2612-288.8
Jeździectwo 2.1-2.3 2.1-2.3 8.4-92 60.9-66.7 254.9-279.2
Alpinizm          
Alpinizm 1500-2000 m 2,3-2.5 1.6-1.8 10,0-11.0 63.6-702 266.2-293.8
Alpinizm 2000-3500 m 2.1-2.3 1.5-1.6 9.0-10,0 57.9-63.6 242.1-2662
Alpinizm > 3500 m 1.7-1.8 0.9 7.0-8.0 42,9-46.3 179.6-193.8
Turystyka 1.6-1./ 1.5-1.6 /.0-9.0 47.9-5/,/ 200.5-241.5
Studenci wf 1.93 1.85 8.77 52,42 219,4

 

 

Tabela. Normy energetyczne dla 7 grup sportów

Grupy sportów Średnia masa ciała [kg] Zapotrzebowanie energetyczne [kcal (MJ)] s Procent energii z białek, tłuszczów i węglowodanów
1. Sporty wytrzymałościowo-siłowe, wymaga­jące precyzji: gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelec­two. łucznictwo, sport żużlowy 70 4800-5300

(20.1-222)

4-15%: 29-32%:

: 53-57%

II. Sporty szybkościowo-siłowe z przewagą szybkości: biegi krótkie w la. skoki w la. łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie, pływanie (krótkie dystanse) 70,2 5100-5400 (21.3-22.6) 13-14%: 27-31%: : 60-55%
III. Sporty szybkościowo-siłowe z przewagą siły:

A)  podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój

B)  miotanie kulą, rzut dyskiem

82,8

102.0

6200-6600 (25.9-27.6) 7400-7700 (31.0-322) 14-15%: 30-31%: : 56-54% 15%: 30%: 55%
IV. Sporty długotrwale związane z szybkością: kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo 77.2 6100-6500

(25.5-272)

13%: 26-27% : : 61-60%
V. Sporty długotrwale związane przede wszystkim z wytrzymałością: maraton w la. biegi długie w la. chód, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, biatlon, żeglarstwo, sport motocyklowy 67.5 5200-5600

(21.8-23,4)

12-13%: 25-27% : : 63-60%
VI. Sporty wymagające szybkości, siły i wytrzy­małości (krótkotrwale): boks. judo, zapasy 73,2 5200-5600

(21.8-23,4)

14%: 30%: 56%
VII. Sporty wymagające szybkości, siły i wytrzy­małości (długotrwale) (gra zespołowa): 74.2 5300-5700

(22.2-23.9)

14%: 29%: 57%

 

 

Dodaj komentarz