Zalecenia dla sportowców z hiperurykemią:

Zalecenia dla sportowców z hiperurykemią:

• Zmniejszenie masy ciała, jeśli potrzebne, ale unikanie gwałtownego odchudzania.
• Zwiększenie ilości spożywanych płynów (ok. 3 1/dzień) oraz spożycie wody,
• Zmniejszenie spożycia mięsa (najlepiej do 50 g/dzień).
• Ograniczenie spożycia produktów drożdżowych.
• Silne ograniczenie spożycia wywarów mięsnych i kostnych (m.in. zupy i sosy)
• Silne ograniczenie spożycia podrobów, owoców morza i ryb.
• Unikanie spożywania alkoholu, szczególnie piwa.
• Regularne picie kawy.
• Regularne spożycie produktów mlecznych.
• Ograniczenie napojów i innych produktów bogatych we fruktozę.
• Ograniczenie owoców bogatych we fruktozę.
• Ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i wprowadzenie diety wysokowęglowodanwej.
• Regularne spożycie wiśni.
• Rozważenie suplementacji witaminą C.
• Wprowadzenie suplementacji witaminą D (przy stwierdzonych niedoborach
• Regularne spożywanie posiłków co 3-4 godz.
• Ostatni posiłek powinien być spożyty 3-4 godz przed snem.
• Unikanie smażenia i pieczenia na rzecz gotowania.

Dodaj komentarz