Zalecenia dietetyczne w insulinooporności

Rodzaj zaleconej diety : niskowęglowdanowa.
II. Cel diety:
redukcja tkanki tłuszczowej,
III. Uwagi technologiczne: porcja to 1 garść lub 1 szklanka,
IV. Ogólne zalecenia dietetyczne

1. Zmiana węglowodanów prostych na złożone,
2. Suplementacja wit d, 2000j.
3. Ograniczenie soli w posiłkach,
4. Posiłki co 3h, 5x dziennie,
5. Przekąski warzywne,
6. Zalecany cynamon,
7. Ograniczenie mięsa czerwonego na chude mięso, kurczak indyk, ryby, zając, cielęcina, nasiona strączkowe,
8.zalecana aktywność fizyczna
9. Picie dużej ilości wody przynajmniej 30 ml na kg rzeczywistej masy ciała,
10. Suplementacja omega 3.

 

Wspomaganie:

  • nie ma jednej, uniwersalnej diety ani ustalonych standardów w tym za­kresie,
  • odpowiednie spożycie węglowodanów, często ograniczenie na korzyść do­brych tłuszczy,
  • zadbać o odpowiednią ilość snu,
  • ograniczyć ilość stresu,
  • znaleźć przyczynę insulinooporności,
  • treningi adekwatne do możliwości,
  • niskoprzetworzona, bogatoodżywcza dieta.

Czego unikać?

  • nadmiaru cukru i węglowodanów,
  • mleko, nabiał,
  • alkohol,
  • słodkie napoje, soki,
  • słodkie śniadania,
  • ciągłego jedzenia, podjadania,
  • stresu,
  • zbyt obfitych posiłków,
  • nadmiaru białka w diecie,
  • wysokiego ładunku glikemicznego,
  • braku aktywności.

 Czynniki ryzyka i czynniki sprzyjające rozwojowi insulinooporności:

  • – spożywanie dużej ilości owoców na raz,
  • – owoce na czczo, powodują hiperglikemie,
  • – węglowodany proste zwiększają ryzyko cukrzycy,
  • – zbyt mała ilość błonnika pokarmowego spowalnia perystaltykę jelit i prowadzi do otyłości,
  • – spożycie pszennego pieczywa zamiast pełnoziarnistego
  • – acetokinaza prozaplana lipiów, powoduje insulinoopornośc,
  • – za dużo tłuszczu powoduje nadwagę,
  • – zbyt częste posiłki powodują insulinooporność, poprzez zbyt częsty wyrzut insuliny,
  • – jedzenie owoców suszonych, dżemu marmulady.

VII.

  1. Procentowy rozkład energii na posiłki

I Śniadanie – 25 %

II Śniadanie – 10 %

Obiad – 30%

Podwieczorek – 15%

Kolacja – 20%

Suplementacja:

  • magnez,
  • D3,K2- poprawia wrażliwość komórek na działanie insuliny,
  • tudca- poprawia wrażliwość oraz wspomaga trawienie,
  • arginina – nasila sekrecję insuliny, poprawia inslinowrażliwość
  • omega-3 – obniża poziom triglicerydów,
  • morwa biała – reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza łaknienie na sło­dycze;
  • Gymnema Sglveste – hamuje uwalnianie cukru do krwi,
  • kwas alfa-liponowy – zwiększa wychwyt glukozy przez komórki 3 x 300 mg,
  • ekstrakt z liści banada – poprawia transport glukozy do komórek,
  • chrom (GTF) – zmniejsza łaknienie na słodkie; 200-1000 mg,
  • cynamon – poprawia tolerancję glukozy,
  • zielona herbata – poprawia transport glukozy do mięśni,
  • resveratrol – uwrażliwia tkankę mięśniową na insulinę,
  • barberyna, kurkumina – normuje poziom cukru we krwi 500-1000 mg,
  • d-chiro-inositol 2 x 600 mg, myo-inositol 2 g dziennie,
  • witaminy z grupy B,
  • metformina,
  • regeneracja wątroby! NAC.

Dodaj komentarz