Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

(łac. Colitis Ulcerosa)

Należy do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit (NChZ J) i jest
przewlekłym procesem zapalnym błony śluzowej jelita grubego
o niewyjaśnionej etiologii.

Podejrzewa się kilka czynników odpowiedzialnych za rozwój choroby
m. in. sposób odżywiania tj. nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych
i węglowodanów prostych a także zbyt niskie spożycie warzyw i owoców.

Choroba ta dotyczy najczęściej ludzi młodych – szczyt zachorowań przypada pomiędzy 20 a 40 rokiem życia. Zapadalność na WZJG w Polsce szacuje się na około

700 przypadków rocznie.

Objawy:

Najczęstszym objawem WZJG jest biegunka z domieszką świeżej krwi. Chorobie mogą towarzyszyć bóle brzucha, gorączka, utrata apetytu, spadek masy ciała a także osłabienie, odwodnienie, niedokrwistość i niedożywienie. U części pacjentów występują zmiany stawowe i skórne. Choroba charakteryzuje się naprzemiennymi okresami zaostrzeń i remisji.

Poza rutynowym badaniem krwi obwodowej, przeprowadza się także badanie bakteriologiczne i parazytologiczne kału. “Złotym standardem” w diagnostyce WZJG jest badanie endoskopowe z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego.

Powikłania:

Groźnym powikłaniem choroby może być porażenie okrężnicy lub krwotok jelitowy a także perforacja jelita z zapaleniem otrzewnej. Najpoważniejszym powikłaniem WZJG jest rak jelita grubego.

Leczenie:

Najczęściej stosuje się leczenie farmakologiczne. Czasami konieczne jest leczenie chirurgiczne, które polega na resekcji części lub całości jelita grubego. W niektórych przypadkach należy rozważyć żywienie enteralne lub parenteralne. Należy wprowadzić suplementację witaminy D  oraz rozważyć suplementację kwasu foliowego i witaminy B12.                /

Ważnym elementem w terapii WZJG jest leczenie żywieniowej!
mające na celu uzyskanie i możliwie jak najdłuższe
utrzymanie remisji choroby oraz poprawę i utrzymanie
właściwego stanu odżywienia pacjenta.

Cel diety: dostarczenie niezbędnych składników odżywczych i ochrona jelita grubego Założenia: Białko 12-18%Rodzaj zalecanej diety: dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Tłuszcze do 20%

Błonnik do 20g/dobę

Uwagi technologiczne: zalecane gotowanie w wodzie, przyrządzanie na parze, duszenie po obsmażeniu bez tłuszczu, pieczenie w folii, pergaminie lub piekarniku; wykluczone smażenie i pieczenie na tłuszczu

Przykładowe produkty chleb pszenny, sucharki, miód, słaba herbata, jogurt zalecane:                         1,5%, chudy twaróg, ryż, ziemniaki puree, zupy na

wywarze jarskim, polędwica, indyk mintaj, sandacz, pomidor bez skórki, jabłka pieczone, soki owocowe, zielona pietruszka, cynamon, majeranek

Przykładowe produkty przeciwwskazane: alkohol, kakao, mleko pełnotłuste, chleb świeży, chleb żytni, chleb razowy, konserwy, jaja gotowane, margaryny twarde, sos śmietanowy, groch, wieprzowina, łosoś, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, ogórki, rzodkiewka, orzechy, ostre przyprawy, musztarda Przykładowy Jadłospis:
1 śniadanie: Pieczywo pszenne z margaryną, polędwicą z indyka i pomidorem bez skórki, sok z winogron bez pestek
II śniadanie: Bułka pszenna z chudym twarogiem i dżemem bez pestek
Obiad: Ziemniaki puree, dorsz pieczony, surówka z tartej marchwi i selera skropiona oliwą
Podwieczorek: Jogurt 1,5 %, jabłko pieczone z cynamonem

 

Sałatka z ryżem białym, gotowaną piersią z kurczaka, cukinią i rukolą

Piśmiennictwo:

  1. Ciborowska, A. Rudnicka “Żywienie zdrowego i chorego człowieka” 2019
  2. Szczeklik “Choroby wewnętrzne” 2005
  3. Włochal, M. Grzymisławsld “Nowe trendy leczenia żywieniowego w przypadku nieswoistych chorób zapalnych Jelit” 2016
  4. Eder, M. Łodyga, L. Łykowska-Szuber, W. Bartnik, M. Durlik, M. Gonclarz, M. Kłopocka, K. Linke, E. Małecka-Panas, P. Radwan,
  5. Rydzewska ” Wytyczne Grupy Roboczej Konsultanta Krajowego w dziedzinie Gastroenterologii dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem Jelita grubego” 2013
  6. Glinkowski, D. Marcinkowska “Wrzodziejące zapalenie Jelita grubego – ocena aktywności choroby na podstawie współczesnych skal” 2018

Dodaj komentarz