- Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
Witamina C (kwas askorbinowy)
-pochodna węglowodanów
Aktywność biologiczną wykazują dwa związki:
– kwas l-askorbinowy
-produkt jego utleniania jest to kwas dehydroaskorbinowy. Ten drugi jest związkiem nietrwałym i jego utlenianie prowadzi do powstania substancji nie wykazujących właściwości biologicznych.
Rola witaminy C:
- Niezbędna do wytwarzania kolagenu
- Zwiększa odporność organizmu
- Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym
- Odgrywa ważną rolę w przemianie aminokwasów, w syntezie hormonów steroidowych, barwników skóry( melanin) amin ketecholowych.
- Bierze udział w reakcjach oksydoredukcyjnych
Witamina C jest zaliczana do witamin antyoksydacyjnych to znaczy chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksycznych substancji, poprawia metabolizm lipidów odgrywa ważną rolę w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca i chorób nowotworowych.
Niedobór objawia się:
- Brak łaknienia
- Szybkie męczenie się
- Bóle stawowo mięśniowe
- Zaczerwienienie i krwawienie dziąseł
Brak witaminy C:
- Szkorbut charakteryzujący się krwawieniem i zmianami zapalnomartwicowymi dziąseł, wypadanie zębów
- Niedokrwistość i osłabienie odporności organizmu
Nadmiar- biegunka, ryzyko kamicy nerkowej
Źródła:
- Zielona pietruszka
- Porzeczki czarne
- Papryka czerwona
- chrzan
- Brukselka, Brokuł, kalafior
- warzywa kapustne
- pomidory
- ziemniaki
Witamina C jest składnikiem nietrwałym jest wrażliwa na działanie tlenu, wysokich temperatur, promieni nadfioletowych, środowiska zasadowego, odporna na zamrażanie. Obróka, niełaściwe przechowywanie- duże straty zawartości o połowę, a nawet o 80%.
Witamina B1 – Tiamina
- Składa się z dwóch pierścieni: pirymidynowego i tiazolowego.
- W niewielkich ilościach syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego
- W organizmie człowieka ulega fosforylacji (przez grupę oh przyłącza reszta kwasu fosforowego)
- Z dwoma cząsteczkami kwasu fosforowego daje koenzym zwany kokarboksylazą, inaczej pirofosforan tiaminy. Pirofosforan tiaminy bierze udział w przemianie węglowodanowej
- Umożliwia rozkład kwasu pirogronowego do aldehydu octowego i dwutlenku węgla w ten sposób wprowadza kwas pirogronowy do cyklu kwasu cytrynowego.
- W cyklu kwasu cytrynowego kwas a-ketoglutarowy pod wpływem pirofosforanu tiaminy ulega dekarboksylacji, przechodząc w sukcynylo- CoA
Rola vit.B1 – współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Przypuszcza się że może mieć również wpływ na odporność organizmu.
Niedobór witaminy B1:
- Prowadzi do rozwoju choroby beri-beri- zaburzenia układu nerwowego i mięśniowego
- Zaburza dekarboksylacja kwasu pirogronowego- z szkodą dla układu nerwowego
- Zaburzenia dowodowego układu nerwowego. Dochodzi do zaniku otoczki mielinowej nerwów oraz zaburzeń czynnościowych układu nerwowego Oczopląs, zaburzenia pamięci, zakłócenia równowagi emocjonalnej
- Zaburzenia trawienia-Upośledza wydzielanie soku żołądkowego Co powoduje zaburzenia w trawieniu i przyswajanie składników pokarmowych. Brak łaknienia, nudności,wymioty, biegunki
- Niewydolność krążenia: przyspieszone bicie serca, powiększenie serca
- Uczucie chronicznego zmęczenia
Nadmiar witaminy B1
Rzadko obserwuje się nadmiar vit, (100mg/d) wynika to z faktu że witamina B1 ma ograniczoną zdolność wchłaniania z przewodu pokarmowego, a jej nadmiernie ilości są łatwo wydalane są z moczem. Jednak mega dawki mogę spowodować:
- Drżenie mięśni
- Arytmia serca
- Zawroty głowy
- Reakcje alergiczne
Źródła witaminy B1:
- Drożdże piwowarskie
- produkty z pełnego przemiału ziarna: otręby pieczywo razowe płatki owsiane kasza gryczana
- rośliny strączkowe
- mięso, ryby, jaja
- orzechy
Witamina B1 jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury w środowisku obojętnym i zasadowym. Niszczą ją substancje zawarte w kawie i herbacie. Zapotrzebowanie uzależnione jest od dużej ilości węglowodanów w diecie w przypadku większego spożycia węglowodanów podaż witaminy należy zwiększyć.
Witamina B2- Ryboflawina
- Zbudowana z izoaloksazyny i cukru – rybozy
- Znajduje się we wsztstkich tkankach organizmu
- W ścianie jelita ulega fosforylacji i powstaje kwas ryboflawino-fosforowy. Jest to właściwa witamina B2.
- B2 jest koenzymem enzymów oddechowych biorących udział w procesach utleniania i redukcji. Witamina B2 przejmuje wodory z nukleotydów NADH, NADPH i przenosi je na tlen przez przekaźniki w łańcuchu oddechowym (cytochromy) w wyniku czego powstaje woda. Wodór może być bezpośrednio przenoszony na tlen przy czym tworzy się nadtlenek wodoru.
- Znaczenie witaminy B2
- Odgrywa rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku chroni przed zaćmą
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz systemu odpornościowego
Rola vit. B2
- uczestniczy w transporcie tlenu w soczewce oka chroni przed zaćmą dzięki czemu warunkuje prawidłowe procesy widzenia
- Wzmacnia działanie insuliny
- Jest niezbędna do wydzielania kortyzolu który jest hormonem mający właściwości przeciwzapalne
- Wspólnie z witaminą A wpływa na błony śluzowe drogi oddechowe śluzówkę przewodu pokarmowego nabłonek naczyń krwionośnych i skóry
- Katalizuje przemianu aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze w konsekwencji czego organizm może magazynować energię
- Wywiera wpływ na wytwarzanie neuroprzekaźników serotonin dopamine dzięki czemu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Niedobór vit B2
- Wypadanie włosów
- wywołuje zajady w kącikach ust
- łojotok skóry
- zapalenie języka
- pieczenie pod powiekami oczu, łzawienie, światłowstręt, zapalenie tęczówki
- Zawroty głowy, bezsenność, osłabiona koncentracja oraz zaburzenia oddechowe
Niedobór może wystąpić przy ujemnym bilansie azotowym to znaczy małym spożyciu białka, ponieważ organizm nie zatrzymuje jej, lecz wydala z moczem..
Nadmiar vit. B2 jest wydalany z moczem w postaci niezmienionej lub przekształconej przez enzymy wątroby. Zabarwienie moczu z słomkowego na ciemnożółty, wymioty i nudności.
Źródła witaminy B2:
Zaliczana do flawin- żółtych barwników
- mleko i przetwory mleczne laktoflawina
- jaja owflawina
- produkty zbożowe gruboziarniste
- drożdże piwowarskie
- wątroba
- w mniejszych ilościach w warzywach zielonych i owocach
- W niewielkich ilościach jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dieta bogatoresztkowa stymuluje biosynteze witaminę B2.
Witamina B2 odporna na gotowanie łatwo ulega inaktywacji pod wpływem światła.
Witamina B6- Pirydoksyna
- Należy do pochodnych pirydyny
- Działanie witaminy wykazują pirydoksyna jej pochodne oraz estry fosforowy tych związków
- Czynną formą witaminę B6 jest fosforan pirydoksalu
Jest koenzymem występującą w 50 enzymach bierze udział w przemianach białek węglowodanów tłuszczów:
- Szczególnie ważna w przemianie aminokwasów
- Katalizuje proces tworzenia niacyny z tryptofanu
- Konieczna do syntezy hormonów serotoniny i Adrenaliny
- Uczestniczy w enzymach wpływających na przekształcanie tj. wydłużanie kwasów tłuszczowych na przykład kwasu linolowego w kwas arachidonowy -niezbędny do syntezy prostaglandyn.
Niedobór vit. B6 ogranicza syntezę białek ustrojowych, kwasów nukleinowych, hemoglobinę, niektórych hormonów, ciał odpornościowych
Objawy niedoboru vit. B6:
- Pobudliwość nerwowa
- Depresja
- zmiany na skórze i błonach śluzowych wypadanie włosów
- drętwienie rąk, stóp
- niedokrwistość
Nadmiar vit. B6
Może doprowadzić do zwyrodnienia tkanki nerwowej braku koordynacji ruchowej uczucia chłodu
Źródła witaminy B6
- Drożdże
- kiełki pszenicy
- otręby pszenne
- nasiona roślin strączkowych
- orzechy
- Mięso -wieprzowina
- mleku jajach
Jest syntetyzowana przez w florę bakteryjną przewodu pokarmowego
W czasie przetwarzania żywności ilość witaminy B6 ulega zmniejszeniu jest to konserwowanie, mrożenie, obróbka termiczna.
Zapotrzebowanie na witaminę B6:
- uzależniona jest od podaży białka osoby na diecie bogatoresztkowej potrzebują większych ilości witaminy B6
- ilość witaminy B6 Należy również zwiększyć przy stosowaniu środków antykoncepcyjnych
- dawki powyżej 2 mg mogą wywołać zaburzenia neurologiczne bezsenność męczące sny.
Witamina PP -NIACYNA
Obejmuje dwa związki kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego.
- Bierze udział w utlenianiu komórkowym uczestniczy w przemianie białek tłuszczów
węglowodanów
- utrzymuje w prawidłowym stanie nabłonek skóry przewodu pokarmowego i układu nerwowego
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego Ponadto odpowiada za syntetyzowanie hormonów płciowych insuliny, kortyzolu, tyroksyny
- Usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic oraz metabolity związków purynowych
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu
- rozszerza naczynia krwionośne
- rozmieszczona jest w organizmie we wszystkich tkankach, największe stężenie jest w wątrobie nerkach w mięśniach szkieletowych
Niedobór vit PP; B3
Prowadzi do rozwoju pelagry
Objawy tej choroby to :
- zapalenia skóry
- zaburzenia psychiczne
- biegunka
- skóra jest szorstka przebarwiona łatwo pęka największe zmiany obserwuje się na szyi twarzy i rękach
- może wystąpić zapalenie języka jamy ustnej
- obserwuje się zaburzenie trawienia
- bezsenność bóle głowy stany lękowe depresyjne omamy drżenie rąk.
Nadmiar:
- Zwiększa odporność na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej
- Przedawkowanie powoduje martwice wątroby, arytmie serca, zaburzenia skórne
Źródła :
- drożdże
- wątroba
- mięso ryby
- rośliny strączkowe otręby
- pszenne mniejszych ilościach w pieczywie
- warzywach, owocach
- mleku
Witamina PP wytwarzana jest przez bakterie jelitowe z egzogennego aminokwasu tryptofanu. W aminokwas te bogate są białka zwierzęce.
Odporne na działanie światła tlenu środowiska kwaśnego zasadowego jest rozpuszczalna w wodzie co powoduje główne pod jej strat.
Witamina B12 kobalamina
To jedyna witamina która zawiera atom metalu Kobalt CO
Rola:
- Niezbędna mam obok kwasu foliowego do tworzenia krwinek czerwonych i białych oraz konieczne dla wszystkich komórek w organizmie wraz z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów, białek w szpiku.
- Konieczne do prawidłowej czynności układu nerwowego i przewodu pokarmowego stosowana w chorobie addisona, biermera, niedokrwistościach, zapaleniu wielonerwowym, w schorzeniach wątroby.
Niedobór witaminy B12:
Jej niedobór może wystąpić w skutek złego wchłaniania w jelicie potrzebna jest do tego glikoproteina wydzielana przez błonę śluzową żołądka.
- Zahamowanie dojrzewania i rozmnażania się komórek zwłaszcza czerwonych krwinek równa się niedokrwistość złośliwa zanik błony przewodu pokarmowego
- Zaburzona synteza cholina która wchodzi w skład fosfolipidów budujących osłonki mielinowej nerwów równa się zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych
Nadmiar witaminy B12
- Jest magazynowana w organizmie jeśli jest jej za dużo to wydalana z żółcią Michałem u niektórych osób bardzo długie przyjmowanie preparatów z witaminą B12 o dużej dawce może wywołać objawy alergiczne
Źródła witaminy B12
- Podroby: wątroba, nerki
- Owoce morza i ryby szczupak makrela sardynki śledzie
- Mięso
- Mleko i przetwory
- Żółtka jaj
Witamina H Biotyna
Rola:
- Wchodzi w skład enzymów katalizujących reakcje karboksylacji dzięki temu uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych nukleotydów purynowych oraz w metabolizmie białek i węglowodanów
- Bierze udział w przekształcaniu acetylo- CoA w malonylo-CoA (metabolit biosyntezy kwasów tłuszczowych). Zwany jest czynnikiem wzrostowym występuje w dużych ilościach w tkankach płodu.
- Wspomaga układ nerwowy odpowiada za pracę szpiku, gruczołów potowych, jąder, erytrocytów oraz przemian glukozy w wątrobie.
- Wzmacnia kondycję włosów skóry i paznokci
Niedobór witaminy H
- Zmiany skórne
- łojotok łupież
- zanik brodawek języka
- łuszczenie skóry
- znużenie bóle mięśniowe
- brak łaknienia
- depresja
- niedokrwistość
- zwiększone stężenie cholesterolu we krwi
Nadmiar witamina H
- Wydalane z moczem, nie zaobserwowania działań niepożądanych przy przedawkowaniu
Źródła witaminy H
- drożdże piwne
- wątroba wołowa
- żółtka jaj
- warzywa strączkowe
- grzyby
- czekolada
- orzeszki ziemne
Witamina B5- Kwas pantotenowy
Rola:
- Warunkuje prawidłowe metabolizm węglowodanów i tłuszczów jest silnie związana z wytwarzaniem energii
- Koenzym a w którym znajduje się kwas pantotenowy w połączeniu z kwasem octowym daje aktywny kwas octowy acetylo-CoA
- Aktywna postać koenzym AB która aktywnie uczestniczy w wielu procesach metabolicznych
- Chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi a także odgrywa duże znaczenie w procesie regeneracji skóry błon śluzowych tkanek
- witamina B5 wykazuje właściwości przyspieszenia gojenie ran przeciwbólowe działanie tworzeniu się zmarszczek i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się oraz siemieniu poprawia pigmentacji i stan skóry
Niedobór witaminy B5:
Niedobór kwasu pantotenowego prowadzi do uszkodzeń kory nadnerczy oraz do zaburzeń układu mięśniowego i nerwowego
- Drażliwość zmęczenie brak łaknienia
- Skurcze nóg
- wypadanie włosów łysieniem
- trądzik
- niestrawność wzdęcia
- obniżona odporność
Źródła witaminy B5
- produkty zbożowe gruboziarniste
- otręby pszenne
- nasiona roślin strączkowych
- żółtko jaja
- drożdże
- chude mięso wątroba nerki
- W mniejszych ilościach znajduje się w owocach warzywach mleku i syntetyzowany jest także przez florę bakteryjną jelita
Nadmiar witaminy B5
- Wydalany z moczem i kałem, duże dawki mogą wywołać biegunkę i zatrzymanie wody w organizmie
B9 Kwas foliowy- Foliany
Rola:
- Pełni podstawową rolę w rozwoju komórek ustrojowych jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego
- Jest koenzymem w reakcjach przenoszenia rodników jedno węglowych odgrywających ważną rolę w syntezie zasad purynowych i pirymidynowych budujących DNA oraz przemiany niektórych aminokwasów
- Jest biokatalizatorem w procesach powstawania tyrozyny z fenyloalaniny
- Bierze udział w przemianie fosfolipidów
Niedobór kwasu foliowego
- Hamuje prawidłowe procesy wzrostu i rozmnażania komórek
- Dochodzi do zaburzeń czynności krwiotwórczych szpiku i do niedokrwistości megaloblastycznej w której zaburzony jest dojrzewanie krwinek czerwonych
- Krwinki charakteryzują się szybkim rozwojem krótkim okresem życia są olbrzymie występują w niewielkiej ilości zawierają dużo więcej hemoglobiny niż krwinki prawidłowe
Niedobór kwasu foliowego
- może wywołać zmiany w układzie nerwowym. Jest bardzo niebezpieczny dla rozwijającego się dziecka w łonie mamy.
Nadmiar kwasu foliowego wywołuje:
- stany depresyjne
- bezsenność rozdrażnienie
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- mogą wywołać również reakcje alergiczne
- zbyt wysokie dawki u kobiet w ciąży narażają dziecko na zachorowanie w przyszłości na astmę
Źródła kwasu foliowego:
- Warzywa liściaste sałata szpinak nać pietruszki jarmuż brokuły
- owoce cytrusowe
- drożdże
- wątroba mięso pełne
- ziarna zbóż
- kefir żółte sery
- rośliny strączkowe
Szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i matek karmiących
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach *ADEK
Witamina A
- Określana jako retinol, beta-karoten oraz prowitamina A
- Magazynowana w wątrobie i tkance tłuszczowej
Rola witamina A:
- Jest niezbędna w procesie widzenia
- Reguluje procesy tworzenia nowych komórek konieczna do uzyskania odpowiedniego wzrostu
- zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóry błon śluzowych współuczestniczy w syntezie śluzu chroniącego tkanka nabłonkowa
- wzmacnia układ immunologiczny utrzymuje sprawność grasicy narządu układu immunologicznego, w którym dochodzi między innymi do dojrzewania limfocytów b wpływa na zwiększone wytwarzanie białych krwinek granulocytów i leukocytów
- bierze udział w niektórych reakcjach pośredniej przemiany w organizmie na przykład lipidów, hormonów, tarczycy
- Beta-karoten zaliczany do naturalnych przeciwutleniaczy chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
Niedobór witaminy A
- Suchość i zgrubienia spojówek suchość rogówek zapalenia brzegów powiek zaburzenia regeneracji czerwieni wzrokowej- co powoduje niedowidzenie o zmierzchu tzw. kurza ślepota
- u dzieci objawia się słabym wzrostem- retinol współdziała silnie z hormonem wzrostu
- Deficyt witaminy A wywołuje nadmierne rogowacenie komórek nabłonkowych skóry suchość puszczanie wysychanie tonizacja nabłonka błon śluzowych przewodu oddechowego pokarmowego moczowo-płciowego za brak witaminy A szczególnie wrażliwa jest tkanka płucna dochodzi do częstych stanów zapalnych oskrzeli
Nadmiar witaminy A
- gromadzony w wątrobie nie jest wydalany z organizmu jest toksyczne toksyczny dawki retinolu dla osób dorosłych wynoszą ponad 15000, a dla dzieci 600
- Duże spożycie przez kobiety ciężarne ponad 3300 na dzień Miał wpływ na występowanie wad wrodzonych u noworodków
Źródła witaminy A
- Źródła zwierzęca : tłuszcze rybie (tran), wątroba, pełnotłuste mleko i przetwory mleczne, żółtka jaj
- źródła roślinne- beta karoten: marchew dynia groszek zielony fasolka szparagowa koperek morele brzoskwinia margaryny wzbogacane są witaminy
Witamina D
Magazynowana magazynowana w wątrobie tkance tłuszczowej
Rola witaminy D:
- jest niezbędna do funkcjonowania układu kostnego, wspomaga resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach, konieczna jest w procesach transportu wapnia
- Odgrywa istotną rolę w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu wpływa (na rozwój i mineralizacji tkanki kostnej)
- Wzmacnia system immunologiczny ma wpływ na wydzielanie parathormonu wytwarzanego przez gruczoły przytarczyczne
- Jej działanie w wielu procesach zachodzących w organizmie podobne jest do działania hormonów steroidowych
Niedobór witaminy D
- U dzieci i niemowląt powoduje krzywice
- U dorosłych zwłaszcza kobiet w ciąży i karmiących odwapnienie rozmiękczenie kości, u osób starszych osteoporoza (demineralizacja zniekształcenie kości porowatość kruchość układu kostnego)
- W przypadku małej ilości witaminy D wapń nie jest całkowicie wchłaniany z pożywienia
Nadmiar witaminy D:
- Nudności wymioty zwiększone pragnienie biegunka częste bóle głowy ból oczu brak apetytu wzmożona potliwość rozdrażnienie osłabienie świąd skóry
- Przedawkowanie witaminy D doprowadza do gromadzenia się wapnia w tkankach szczególnie w sercu tętnicach i nerkach to chodzi to zaburzenie pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego zwiększa się zapadalność na kamice pęcherzyka żółciowego oraz nerek.
Źródła witaminy D
- W produktach spożywczych występuje w niewielkich ilościach
- Jaja, masło, sery, mleko, tłuste, ryby ssaki morskie =tran
- Spore ilości znajdują się również w wątrobie, a także w margarynach i mlekach modyfikowanych dla niemowląt wzbogaconych w ten składnik
- drożdże i grzyby
Witamina E
Rola:
- Wraz z witaminą C i beta karotenem pomnij rolę biologicznego przeciwutleniacza chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników i nadtlenków lipidowych zapobiega w ten sposób chorobom degeneracyjnym miażdżycy chorobie nowotworowej oraz procesom starzenia się komórek
- Hamuje hemoliza krwinek czerwonych wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby ,wpływa na czynność gruczołów wewnętrznego wydzielania, uczestniczy w procesach rozrodczych, przeciwdziała bezpłodności
Niedobór witaminy E
- W wyniku utlenienia silnie nienasyconych związków powstaje wolne rodniki które zaburzają procesy metabolizmu na przykład synteza białek, pracę enzymów
- Wywołuje zmiany zwyrodnieniowe w przednim płacie przysadki mózgowej zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co jest przyczyną zwyrodnienia plemników u mężczyzn, a u kobiet zaburzenia w czasie ciąży, obumieranie płodu poronienia
Nadmiar witaminy E
- Jest metabolizowany i wydalane z organizmu, jedynie długie stosowanie dawek powyżej 1000 mg na dobę może powodować osłabienie mięśni bóle głowy zmęczenie zaburzenia jelitowe zaburzenie widzenia
Źródła witaminy E:
- Źródła roślinne: oleje roślinne zwłaszcza słonecznikowe margarynę kiełki zarodki głównie pszenice gruboziarniste produkty zbożowe drzewa liściaste zielona pietruszka szpinak sałata kukurydza
- źródła zwierzęce żółtko jaj masło pełne mleko i przetwory mleczne
Witamina K
Filochinon- K1, menachinon- K2, menadion- K3
Rola witaminy K
- Niezbędna do tworzenia czynników krzepliwości krwi
- katalizuje syntezę białka protrombiny w wątrobie oraz przejście protrombiny w trombinę, uczynnia tromboplastynę,
- bierze udział w formowaniu tkanki kostnej,
- a także ma właściwości antybakteryjne przeciwzapalne przeciwgrzybicze przeciwbólowe Niedobór witamina K
- Występuje bardzo rzadko ponieważ nisko dużo w produktach spożywczych i jest syntetyzowana przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego
- Może się pojawić w chorobach wątrobę przy ogólnym niedożywieniu zaburzenie wchłaniania w chorobach nowotworowych
Nadmiar witaminy K
- Nadmierna potliwość uczucie gorąca bóle serca skoki ciśnienia tętniczego
- często dochodzi do rozpadu czerwonych krwinek co prowadzi do anemii
- zapalenie jelita
- u niemowląt żółtaczka uszkodzenie komórek tkanki mózgowej
Źródła witamina K
- Zielone części roślin szpinak sałata kalafior kapusta brukselka herbata zielona