Suplementacja w chorobach autoimmunologicznych

Probiotyki, czyli dobre bakterie, i prebiotyki
O roli jelit i mikroflory w kształtowaniu oraz funkcjonowaniu układu
immunologicznego napisano już w tej książce sporo. W przypadku
wszystkich chorób autoimmunologicznych zaleca się stosowanie
probiotykoterapii. Warto również przestrzegać kilku zasad:
1 Najskuteczniejsza jest celowana probiotykoterapia dobrana w oparciu
o badanie mikroflory jelit.
2 Wprowadź do swojej diety prebiotyki, czyli pożywienie dla dobrych
bakterii. Jest to przede wszystkim błonnik pokarmowy, który znajduje
się w zbożach z pełnego przemiału, warzywach, otrębach. Innym
prebiotykiem jest skrobia oporna. Znajdziesz ją w lekko niedojrzałych
bananach, zimnym ryżu, zimnym makaronie, szparagach, cykorii.
3 Stosuj wyłącznie sprawdzone, przebadane preparaty z oznaczonymi
szczepami.
4 Pamiętaj, że minimalny czas terapii wynosi trzy miesiące.

Ważna witamina D
Niedobór witaminy D jest często przyczyną zaburzeń odporności. W naszej
strefie klimatycznej niedobory w miesiącach jesienno-zimowych są
powszechne, a mało ludzi suplementuje tę witaminę i bada jej poziom.
Tymczasem jedną z jej ról jest pobudzanie do działania limfocytów T, które
są odpowiedzialne za obronę organizmu przed wirusami i bakteriami.
Ponadto coraz częściej mówi się o wpływie niedoboru witaminy D na
choroby autoimmunologiczne, np. stwardnienie rozsiane.
Inne suplementy immunostymulujące

Miód
Jako naturalny produkt pszczeli wzmacnia odporność, pomaga w walce
z wirusami i bakteriami. Wyjątkowo cenny jest propolis, który ma
właściwości antybiotyczne. Szczególnie polecane: miód spadziowy
(codziennie wieczorem łyżeczka rozpuszczona w letniej wodzie), miód
manuka (najlepiej łyżeczka lub dwie na czczo). Miód ten pochodzi z Nowej
Zelandii i jest wyjątkowy – szczególnie cenny ze względu na wysokie
stężenie naturalnego methylglyoxalu (MGO). Wysokie stężenie MGO
sprawia, że miody manuka mają właściwości terapeutyczne oraz wzmacniają
odporność organizmu, działają także bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo
i przeciwwirusowo.

Colostrum
Czyli „siara” znajdująca się w mleku ssaków. Ma ogromne znaczenie dla
budowania układu odpornościowego. Można kupić ją w postaci płynnej,
proszku lub kapsułkach.

Laktoferyna
Jeden ze składników colostrum. Ma działanie przeciwwirusowe (poprzez
wpływ na DNA i RNA wirusów), przeciwgrzybicze, bakteriobójcze oraz
bakteriostatyczne, przeciwzapalne, immunomodulujące i stymulujące wzrost
Bifidobacterium (prozdrowotnych bakterii wchodzących w skład naszej flory
jelitowej). Dostępna w saszetkach lub jako składnik innych suplementów
diety.

Cebula, czosnek
Znane jako naturalne antybiotyki. Syrop z cebuli stosowany codziennie jest
dobrą profilaktyką przeziębień. Nie należy spożywać go na pusty żołądek,
gdyż zawarta w nim cebula i miód mogą podrażniać śluzówkę!

Imbir
Bogaty w substancje przeciwzapalne.

Produkty bogate w witaminę C
Witamina C jest antyoksydantem, a jej niedobór skutkuje brakiem
odporności. Ze względu na to, że w codziennej diecie często jemy mało
produktów zawierających tę witaminę (np. natka pietruszki lub stare odmiany
jabłek, jarmuż, papryka), warto stosować syropy i soki z naturalnymi
wyciągami, np. z dzikiej róży, rokitnika, aceroli.

Protokół autoimmunologiczny

  • ■ NAC (N-acetylo cysteina)
  • ■ Cascara Sagrada (Rhamnus purshiana)
  • ■ Selen (Seleno-L-metionina)
  • ■ Cholina
  • ■ Fosfatydylocholina
  • ■ Fosfatydyloseryna
  • ■ Sylimaryna (lub ostropest)
  • ■ L-metionina
  • ■ Tauryna
  • ■ Inozytol
  • ■ Karczoch
  • ■ Berberyna
  • ■ Kwas alfa-liponowy (R-ALA)
  • ■ Kwas tauroursodeoksycholowy (TUDCA)
  • ■ Sulforafan
  • ■ Picrorhiza kurroa
  • ■ Urydyno-5′-monofosforan (UMP)
  • ■ Biotyna
  • ■ B-comlex
  • ■ L-Glutation zredukowany
  • ■ Vitis vinifera – wyciąg z nasion winogron
  • ■ Scutellaria baicalensis
  • ■ Schisandra
  • ■ Kurkuma (kurkumina)
  • ■ Kwercetyna
  • ■Ekstrakt z zielonej herbaty

Dodaj komentarz