Alergie pokarmowe

Nietolerancje to reakcje wynikające z braku enzymu trawiącego daną
substancję pokarmową (czyli najprościej mówiąc, nasz organizm nie toleruje
obecności danego czynnika, bo nie umie go strawić). Wyróżniamy:
nietolerancję laktozy (cukru mlecznego, która dotyczy ok. 40%
społeczeństwa) lub fruktozy (cukru owocowego). Osoby cierpiące na
nietolerancje krótko po zjedzeniu posiłku z dodatkiem nietolerowanych
substancji (od 30 min do 2 godz.) odczuwają charakterystyczne objawy,
najczęściej związane z działaniem układu pokarmowego (biegunki, wzdęcia,
bóle brzucha). Często nietolerancjami mylnie nazywa się reakcje alergii
opóźnionych, IgG-zależnych. W rzeczywistości są to jednak dwie zupełnie
inne reakcje o innych mechanizmach i trzeba je rozdzielać.

Alergie IgE-zależne, za pomocą testów skórnych lub testów z krwi
(dostępne w prawie każdym laboratorium). Pozwolą one pozbyć się
silnych objawów, zwłaszcza skórno-śluzówkowych.
Nadwrażliwości IgG-zależne, za pomocą testów z krwi. Dostępne są
badania z krwi żylnej lub włośniczkowej (z palca). Warto zwracać
uwagę, aby test wykonywało certyfikowane laboratorium
z wykwalifikowanym personelem (diagnostami). Nie brak obecnie na
rynku firm, które oferują testy wykonywane tanim kosztem w domu –
ich jakość pozostawia jednak wiele do życzenia.
Enzym DAO (oksydazę diaminową) w surowicy krwi. Jest to enzym
rozkładający histaminę egzogenną, tj. tę, którą przyjmujemy
z pożywieniem. Jego brak w połączeniu z charakterystycznymi
objawami może potwierdzić nietolerancję histaminy.
Nietolerancję laktozy i fruktozy – substancji, których spożywanie przy
braku enzymów trawiących może powodować wiele dolegliwości
i nasilać objawy chorób autoimmunizacyjnych. Badanie można
przeprowadzić na dwa sposoby – genetycznie (wymaz z policzka lub
badanie z krwi) albo za pomocą testów oddechowych. Te drugie
polegają na oznaczeniu wybranych gazów w wydychanym powietrzu po
spożyciu odpowiednich roztworów. Testy oddechowe są metodą
dostępną w wielu placówkach medycznych i laboratoriach, wymagają
przygotowania dietetycznego, ale są dużo tańsze niż badanie
genetyczne.

Rozpoznanie alergii pokarmowej polega na metodach diagnostycznych:.

• dziennik dietetyczny.
• dieta eliminacyjna.
• testy skórne,
• oznaczanie przeciwciał swoistych IgE,
• test uwalniania histaminy z bazofilów (granulocytów),
• test uwalniania histaminy z mastocytów błony śluzowej żołądka i próba prowokacji alergenowej,
• biopsja jelita.

 

Wywiad chorobowy w alergii odgrywa bardzo ważną rolę. W czasie prowadzonego wywiadu zwracamy uwagę:

• jakie produkty są podejrzane o wywołanie alergii,
• po jakich produktach objawy choroby się zaostrzają,
• jakie ilości produktów wywołujących objawy są spożywane,
• jaki jest odstęp czasowy między spożyciem tych produktów a wystąpieniem objawów,
• na opis i powtarzalność objawów,
• czy występują jakieś dodatkowe okoliczności (np. wysiłek fizyczny) wpływające na rozwój choroby,
• na czas ostatniego epizodu reakcji na pokarm,

1.ZASADA 72 GODZIN. Przeciwciała IgG powstają nawet do 72 godz.,
dlatego po wprowadzeniu nowego produkty do diety, czyli po jej
rozszerzeniu, należy odczekać cztery dni, zanim osądzimy, czy jest on dla nas
bezpieczny, czy nie. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na takie
objawy, jak:
• bóle,
• wysypki,
• uczucie zmęczenia,
• biegunki,
• zaparcia,
• wzdęcia,
• gazy,
• problemy z koncentracją.
Bardzo ważnym elementem prowokacji jest kontrola masy ciała.
W momencie powstawania przeciwciał tworzy się stan zapalny, który odbija
się na naszej wadze. Jeśli z dnia na dzień nasza masa ciała wzrośnie o 1 kg
i więcej, oznacza to, że na skutek stanu zapalnego doszło do zatrzymania
wody, co jest wskazaniem do wykluczenia danego posiłku na stałe z diety. Po
roku można przeprowadzić kolejną prowokację.
2. ILOŚĆ WPROWADZONEGO PRODUKTU MUSI BYĆ SPORA.
Jeśli zjemy za mało, w naszym organizmie nie powstanie wystarczająca ilość
przeciwciał, która byłaby w stanie wywołać objawy kliniczne u pacjenta.
3. PROWADŹ DZIENNICZEK MASY CIAŁA I OBJAWÓW. Jest to
niezwykle ważne, bo gdy po jakimś czasie objawy się powtórzą, łatwiej
będzie ponownie wykluczyć produkt. Pamięć bywa zawodna, zwłaszcza jeśli
dotyczy symptomów. Zdarzają się pacjenci, którzy mówią, że nie poczuli
poprawy po diecie, ale po przeanalizowaniu wywiadu i dolegliwości sprzed
jej rozpoczęcia okazuje się, że wiele z nich ustąpiło, tylko pacjent o nich po
prostu zapomniał!

Protokół AIP

Wykluczone są:
• mleko wraz z nabiałem,
• jaja,
• warzywa strączkowe,
• gluten,
• zboża,
• orzechy i pestki.
Dozwolone są:
• pozostałe warzywa, głównie zielone,
• mięso dobrej jakości z dobrego źródła,
• tłuszcze (oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy),
• produkty fermentowane (ogórki kiszone, kapusta kiszona, kombucha),
• niektóre owoce – w zależności od dolegliwości

 

Dodaj komentarz