Przewlekłe zapalenie trzustki

Przewlekłe zapalenie trzustki
Przyczyny PZT :nieodwracalnych zimn morfologicznych i fizjologicznych w obrębie tego narządu. Jest to więc schorzenie dające trwałe i postępujące , upośledzenie wydzielania enzymów trawiennych oraz hormonów , regulujących gospodarkę węglowodanową w organizmie (insuliny i glukagonu). W PZT w odróżnieniu od ostrego zapalenia trzustki (OZT) , sprawność wydzielania narządu nigdy nie powraca do stanu sprzed zachorowania

Objawy PZT:

Chorobie towarzyszą dolegliwości bólowe zlokalizowane zazwyczaj w wśródbrzuszu oraz postępującą niewydolność zewnątrz – i wewnątrz wydzielnicza trzustki. Występuje: brak łaknienia , nudności , wzdęcia ,stany podgorączkowe , po tłustych potrawach pojawiają się uporczywe , cuchnące stolce tłuszczowe. Skutkiem jest gorsze wykorzystanie pokarmu , prowadzące do utraty masy ciała oraz rozwoju cukrzycy .W zawansowanych przypadkach dochodzi do włóknienia narządu ze zwapnieniami, zanikiem miąższu i poszerzeniem przewodów trzustkowych.

LECZENIE PZT MUSI UWZGLĘDNIĆ
KILKA ELEMENTÓW:

Bezwzględnie należy dążyć do usunięcia czynnika powodującego uszkodzenie trzustki (alkohol).

Leczenie farmakologiczne mające na celu uśnięcie bólu

Ograniczenie tłuszczu.

Odpowiednia dieta.

ZALECENIA DIETETYCZNE: U większości chorych z PZT obserwuje się: niedobory masy ciała oraz inne oznaki niedożywienia , spowodowane wystąpieniem zespołu złego wchłaniania. W związku z tym zaleca się dietę wysokokaloryczną (>2500 kcal), zapobiegającą postępowaniu wyniszczeniu chorego . Zalecana dieta – łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu..

CEL DIETY:

Celem diety jest ochrona narządu przez zmniejszenie aktywności wydzielniczej .

ZAŁOŻENIA DIETY :

BIAŁKO –                                       15%

TŁUSZCZE –                                   30%

WĘGLOWODANY –                       65%

BŁONNIK –                                  < 20 g

WZKAZÓWKI TECHNOLOGICZNE:

POTRAWY SPORZĄDZAJ TECHNIKĄ:

  • GOTOWANIE W WODZIE, NA PARZE
  • PIECZ W FOLI LUB PERGAMINIE
  • DUSZENIE BEZ WCZEŚNIEJSZEGO OBSMARZENIA NA TŁUSZCZU
  • WARZYWA I OWOCE PODAJE SIĘ GOTOWANE I ROZDROBNIONE ORAZ W POSTACI SOKÓW I PRZECIERÓW
  • ZUPY I SOSY SPORZĄDZAJ NA WYWARACH WARZYWNYCH, PODPRAWIAJ ZAWIESINĄ Z MĄKI I WODY LUB MLEKA
  • TŁUSZCZ W POSTACI SUROWEJ DO POTRAWY.
  • TEMP . POSIŁÓW POWINNA BYĆ UMIARK.

PRODUKTY ZALECANE:

Mleko 0-1,5%, jogurty niskotłuszczowe, napoje mleczno-owocowe ,soki warzywno-owocowe -rozcieńczone. Pieczywo pszenne, drobne makarony nisko jajeczne, ryż kasze jaglana, manna, kukurydziana, jęczmienna drobna.

Chude wędliny mięsa ( królik, indyk, cielęcina) chude ryby(dorsz, mintaj, sola, szczupak,)

Warzywa :marchew, ,seler, kabaczki 

Przyprawy :z zielona pietruszka, koper, majeranek, melisa,Owoce: morele, brzo jabłko pieczone, owoce jagodowe, winogrona bez pestek

PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE:

> ALKOHOL POD KAŻDĄ POSTACIĄ !

Pieczywo żytnie , razowe graham z dodatkiem słonecznika lub otręb

Tłuste mięsa (wieprzowina, baranina), wędliny, ryby (śledzie, sardynka, karp, łosoś )

Smalec, słonina,

Warzywa kapustne

pieprz p
grest, czereśnie okos, nas

JADŁOSPIS

ŚNIADANIE I: Zupa mleczna na mleku 1,5% z drobnymi kluseczkami, gotowany mus z malin (przecierany bez pestek) herbata gorzka

ŚNIADANIE II :Kanapki z chleba pszennego z chudym twarogiem z wędliną drobiową sałata zielona, woda

OBIAD: krupnik z ryżu, pulpety cielęce, ziemniaki, buraki gotowane, kompot

PODWIECZOREK: kisiel z gotowaną brzoskwinią bez skórki, sucharki woda niegazowana

KOLACJA: Gotowany biały ryż z jabłkiem i cynamon , herbata owocowa” 

Literatura

  1. Włodarek D, Lange E, Kozłowska E, Głąbska D. Dietoterapia. PZWL. Warszawa 2014. Str.279-283
  2. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. PZWL, Warszawa 2019.str 175-184
  3. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2018. str. 355-356
  4. Korab Dieta o przewlekłym zapaleniu trzustki – artykuł

Dodaj komentarz