Ostra niewydolność nerek

Ostra niewydolność nerek

Definicja choroby :

Ostra niewydolność nerek polega na
zahamowaniu czynności nerek w zakresie
wydalania wody i końcowych produktów
przemiany białkowej oraz regulacji

elektrolitowej i kwasowo-zasadowej.

Częstotliwość występowania :

Ostra niewydolność nerek występuje u
około 200 osób na milion.

Występuje u około 5% chorych na
oddziałach internistycznych, 15%
pacjentów po dużych zabiegach
operacyjnych i 30% chorych na oddziałach
intensywnej opieki medycznej.

•      Skąpomocz i bezmocz w początkowej fazie

•      Wielomocz w końcowej fazie

•      Oddech amoniakalny

•      We krwi zauważa się: zwiększoną ilość mocznika, kreatyniny, kwasu moczowego i potasu

•      Pobudzenie

• Nudności

• Wymioty

• Biegunka

• Odwodnienie

• Krwotoki

Wstrząs

Postawienie diagnozy przez lekarza :

Lekarz może postawić diagnozę na podstawie
występujących objawów będących przyczyną
uszkodzenia nerek oraz na podstawie zmniejszenia
objętości moczu. Potwierdzeniem diagnozy może
być zwiększenie stężenia kreatyniny w surowicy
krwi. W przypadku podejrzenia choroby wykonuję
się USG, w celu oceny miąższu oraz wielkości
nerek. Gdy na podstawie wyników tych badań nie
uda się określić przyczyny choroby, można
wykonać biopsję nerki.

Trzy postacie ostrej niewydolności
nerek :

• Ostra przednerkowa

niewydolność nerek

• Ostra niewydolność nerek
pochodzenia nerkowego

• Ostra niewydolność nerek

pozanerkowa

Przebieg kliniczny choroby
można podzielić na 4 etapy :

• I okres – trwa od chwili
pojawienia się bezmoczu lub
skąpomoczu

II  okres – okres skąpomoczu

lub bezmoczu

III  okres – okres wielomoczu

IV okres – okres ustępowania azotemii czyli okres powrotu do zdrowia

zalecenia dietetyczne:

Dieta powinna być niskobiałkowa,
aby nie nasilać mocznicy.

Celem diety jest zapobieganie
wytwarzaniu toksycznych dla
organizmu produktów przemiany
białkowej, ochrona nerek, oraz
utrzymanie możliwie dobrego
stanu odżywienia pacjenta
poprzez dostarczenie potrzebnej
ilości energii i składników
pokarmowych.

Ograniczenie białka do ilości 40-
50g/dobę czyli 0,6-0,7g/kg nmc.
( 8-10%). A w przypadku
zaawansowanej niewydolności
nerek zaleca się ilość poniżej
0,6g/kg nmc.

Tłuszcze nie wymagają
ograniczenia ( 30%).

Węglowodany ( 60%).

Wskazana suplementacja: wapń,
żelazo, witaminy rozpuszczalne w
wodzie, witamina D.

Produkty zalecane i zalecane w
umiarkowanej ilości :

Pieczywo niskobiałkowe,
niskosodowe, pszenne. Masło, dżem,
miód, oliwa z oliwek, olej rzepakowy,
słonecznikowy, margaryny miękkie,
ziemniaki gotowane, pomidory bez
skórki, marchew, dynia, pietruszka,
szpinak, groszek, kalafior, brokuły,
galaretki i kisiele owocowe, chude
gatunki mięsa, kurczak, indyk, chude
ryby gotowane, dorsz, pstrąg, lin,
okoń, mintaj. Ser twarogowy, jaja.
Kasza , ryż.

Produkty przeciwwskazane:

Kakao, kawa naturalna, zwykłe solone
pieczywo, wędliny, konserwy, sery
żółte, pleśniowe, Feta, ryby wędzone,
tłuste gatunki mięsa wieprzowina,
baranina węgorz, łosoś, sum, słonina,
boczek, kiszonki, ogórki, czosnek,
cebula, rzepa, kalarepa, ziemniaki
smażone, gruszki, daktyle, czereśnie,
ocet, pieprz, musztarda, maggi.

 

 

Śniadanie Pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe, masło, ser twarogowy, pomidor bez skórki, szczypiorek, herbata / kawa zbożowa , mleko.
2 Śniadanie Ryż, jabłka gotowane / pieczone , cynamon. Herbata / Woda z cytryną
Obiad Zupa krem z brokułów, grzanki z pieczywa niskobiałkowego, kasza gryczana, dorsz gotowany, oliwa z oliwek , buraki, kompot owocowy
Podwieczorek Makaron, bukiet warzyw, oliwa z oliwek , sok warzywny
Kolacja Ryż z warzywami ( bukiet warzyw ), oliwa z oliwek, herbata
  • Codziennie wypijać odpowiednią ilość

wody (1,5-2l)

  • Unikać alkoholu i papierosów
  • Unikać fast foodów oraz bardzo słonych przekąsek i słodyczy
  • Należy zwracać uwagę na stosowanie

leków bez recepty

  • Zachować aktywność fizyczną
  • Jeść dużo warzyw i owoców

Dodaj komentarz