OSTEOPOROZA

OSTEOPOROZA

Osteoporoza jest to układowa choroba szkieletu charakteryzująca się zwiększonym ryzykiem złamań kości w następstwie zmniejszenia ich odporności mechanicznej. Odporność mechaniczna kości jest uwarunkowana gęstością mineralną i jakością tkanki kostnej .

RODZAJE OSTEOPOROZY :

Pierwotna / rozwija się u kobiet po menopauzie i /rzadziej / u mężczyzn w wieku podeszłym

Wtórna – rozwija się w następstwie różnych stanów patologicznych / nowotworów, zaburzeń hormonalnych , przewlekłych chorób , długiego unieruchomienia , leków np. sterydów /

CZYNNIKI RYZYKA ROZWOJU OSTEOPOROZY

1. Genetyczne i demograficzne : predyspozycja rodzinna , zaawansowany wiek ,płeć żeńska , rasa biała i żółta

2.BMI < 18 kg /m 2 / niedożywienie /

3 Stan prokreacyjny – niedobór hormonów płciowych o różnej etiologii , niedobór estrogenów , brak miesiączki ,stan pomenopauzalny

4. Czynniki związane nieprawidłowym żywieniem i stylem życia:

  •  mała podaż wapnia w diecie / u dzieci od 1 do 10 roku życia prawidłowa podaż wapnia wynosi 800mg , u młodzieży i osób dorosłych 1000 – 1200 mg , u kobiet w ciąży 1200 – 1300 mg /dobę
  •  niedobór witaminy D 3
  •  niedobory białkowe
  •  również dieta bogatobiałkowa
  •  palenie tytoniu ,
  • alkoholizm ,
  • nadmieni spożywanie kawy ,
  • siedzący tryb życia

5. Przewlekłe choroby : przewlekła choroba nerek, choroby krwi , gruczołów endokrynnych ,nowotwory

LEKI : glikokortykosteroidy , hormony tarczycy w dużych dawkach ,,leki przeciwpadaczkowe leki immunosupresyjne

ROZPOZNANIE :

Badanie densytomertyczne : służy do oceny gęstości mineralnej kości

Badanie RTG kości

TK MR kości – głównie w osteoporozie wtórnej

LECZENIE wapń , witamina D 3 , zaleca się ekspozycje na promieniowanie słoneczne

/około 20 min .dziennie/

Najlepszym źródłem wapnia i fosforu w diecie jest mleko i jego przetwory / przetwory odtłuszczone zawierają tyle samo wapnia co pełnotłuste . Osobom z nietolerancją laktozy zaleć picie mleka wzbogaconego w LAKTAZĘ , picie jogurtów i kefirów.  Około 1000mg wapnia zawierają 3-4 szklanki mleka , około 1000ml kefiru, 700 ml jogurtu . Płatki śniadaniowe i soki owocowe wzbogacone w wapń. Ważne jest spożycie białka 1,2 g /kg m c. ,magnezu , potasu.

Leczenie farmakologiczne : wapń , witamina D , alfakalcydol, lub postać aktywna witaminy D / kalcitriol/, Bifosfoniany.

OSTEOMALACJA

Jest to metaboliczna choroba kości polegająca na odwapnieniu i niedostatecznym odkładaniu się soli wapnia w tkance kostnej co prowadzi do zmniejszenia właściwości mechanicznych kości.

PRZEBIEG CHOROBY

Złamania kości , bole kostno –mięśniowe , zniekształcenia kości ,głównie kończyn dolnych .

ROZPOZNANIE : badania laboratoryjne : obniżone stężenie wapnia w surowicy ,,obniżony poziom witaminy D zwiększony poziom PTH .

BADANIE RTG KOSCI

BADANIE DENSYTOMETRYCZNE : wykazuje zmniejszenie gęstości kości

LECZENIE ; leczenie witamina D , nasłonecznienie , suplementacja wapnia / nie podawaj fosforanów /

Dodaj komentarz