Niewydolność serca

Niewydolność serca(hf-heart failure)jest to stan kliniczny ,w którym w WYNIKU ZABURZENIA CZYNNOŚCI SERCA DOCHODZI DO ZMNIEJSZENIA POJEMNOŚCI minuto we j(rzutu)serc a W stosunku do zapotrzebowania metabolicznego tkanek USTROJU.MIĘSIEŃ SERCOWY TRACI MOŻLIWOŚĆ PRZEPOMPOWYWANIA KRWI,A KOMORY NIE MOGĄ Się PRAWIDŁOWO KURCZyĆ I ROZKURCZ AC,STAD MNIEJ KRWI PRZEPŁYWA PRZEZ KOMORY,A WIĘCEJ ZOSTAJE W SERCU.NIEWYDOLNE SERCE JEST NA TYLE OSŁABIONE^ZE NIE JEST W STANIE DOSTARCZYĆ WAŻNYM NARZĄDOM USTROJU ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI KRWI A PRZEZ TO TLENU I SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH.

Przyczyny;

– zaburzenia rytmu serca
-przebyty zawał serca
-nadciśnienie tętnicze
-wady zastawek serca
-choroby osierdzia
-dysfunkcja nerek
-otyłość
^^-cukrzyca
-zespół metaboliczny
-Uboczne działanie leku
-choroby tarczy^
-zakażenia
-alkoholizm

BADANIA ROZSZERZONE ZLECANE PRZEZ LEKARZA RODZINNEGO / POZ

  • EKG 12
  • Morfologia
  • ECHO serca
  • Lipidogram
  • TSH
  • Kreatynina
  • eGFR
  • Glukoza
  • Ocena funkcji wątroby (bilirubina. AST ALT. GGTP)
  • HbA1c
  • Glukoza
  • Mocznik
  • Ferrytyna . TSAT = (żelazo/TIBC) « 100%
  • Potas

 

Przewlekła niewydolność serca zwykle ma
charakter postępujący i wymaga leczenia do
końca życia.Kompleksowa terapia,edukacja
pacjenta,modyfikacja stylu życia chorego (dieta i
aktywność fizyczna bądź rehabilitacja ) ma na
celu zmniejszenie dolegliwości chorego oraz
poprawę jakości życia.

DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI
KWASÓW TŁUSZCZOWYCH

Cel: zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy.
Założenia: Białko 15%,Tłuszcze
25%,Węglowodany 60%,błonnik >25g.

Wartość energetyczna (otyłość-
redukcja ,niedożywienie -podwyższenie
kaloryczności diety).

Regularna kontrola masy ciała (przyrost
m.c.>2 kg w ciągu 3 dni -zatrzymanie wody w
ustroju ).

Uwagi technologiczne:gotowanie w wodzie,na parze,pieczenie i duszenie bez tłuszczu. Suplementacja :witamina D 2000 i.

Ważnym elementem diety są witaminy antyoksydacyjne (A,C,E),flawonoidy,polifenole
(np.aronia,jagody,natka pietruszki),kwas foliowy,witaminy i gr.B,potas,magnez,wapń i selen.

Produkty zalecane: pomidory, szpinak, ziemniaki, fasola, groch, cebula, banany, jabłka, jagody, maliny, owoce cytrusowe,aronia,oleje roślinne(oliwa z oliwek,olej rzepakowy,olej kukurydziany,! niany), chude świeże ryby,chude mięsa (indyk, kurczak, królik, cielęcina), chude sery, mleka niskotłuszczowe .produkty fermentowane(jogurt,kefir, maślanka ), przyprawy ziołowe Kasze,pieczywo pełnoziarniste

Produkty

przeciwskazane: Smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa .tłusto sery,olej ko koso wy, palmo wy, wiórki ko koso we, twarde margaryny, potrą wy typu fast food, chrupki, chipsy,zupy i sosy błyskawiczne ,orz eszki solone, paluszki, słodycze .alkohol, papierosy.


Śniadanie
Jadłospis ( 2000 kcal )

  • Drugie śniadanie
    mi ka owsianki z rodzynkami lub z suszonymi owocami.
  • |eden tost (Z pieczywa pełnoziarnistego) plus łyżeczka dżemu.
  • pomarańcza bądź grejpfrut.
  • filiżanka zielonej herbaty.
  • kromka Chleba pelnoziarnistego. cienko posmarowana margarynę.
  • dwa plasterki chudej wędliny.
  • cztery plastry pomidora.
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Obiad

  • dwie tytki makaronu pełnoziamisteg >
  • zupa z pomidorów (lub z brokułów >.
  • ryba pl« zona w folii z dodatkiem warzyw.
  • 100 g brokułów lub fasolki szparagowej gotowanej na parze.
  • szklanka soku z warzyw.

Podwieczorek

  • dwie łyżki makaronu pelnoziarnistego.
  • zupa z pomidorów (lub z brokułów).
  • ryba pieczona w folii z dodatkiem warzyw.
  • 100 g brokułów lub fasolki szparagowej gotowanej na parze.
  • szklanka soku z warzyw.

Kolacja:

  • koktajl przygotowany z maślanki, jednego banana z łyżką orzechów bądź siemienia lnianego.

Zalecana dieta

dush:

  • świeże warzywa i owoce

|inisko tłuszczowe produkty mleczne •produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy fryby drób niewielkie ilości czerwonego mięsa •redukcja spożycia tłuszczu,cholesterolu słodyczy •ograniczenie spożycia soli (2g/ dobę )

Czym zastąpić sól?
-solą niskosodową
-sokiem z cytryny,pomidorów
-czosnkiem,szczypiorkiem
•cebula ,sokami warzywnymi
-ziołami,przyprawami
* wanilia,cynamon,szafran
*gożdziki,kminek,czarnuszka
*liście pietruszki,selera,
lubczyku,estragonu,
majeranek,liść laurowy

 

Piśmiennictwo

Niewydolność serca – definicja, klasyfikacja, epidemiologia, objawy i leczenie
Heart failure – definition, classification, epidemiolog), symptoms and treatment

Beata Kowalczyk1, Rafał Czyż2, Bożena Kaźmierska1

1 – Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

2 – Katedra Medycyny Ratunkowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

  1. „Dietetyka .Żywienie zdrowego i chorego

człowieka”,PZWL,2019, H.CIBOROWSKA

  1. „Dietetyka kliniczna”, PZWL, M.GRZYMISŁAWSKI
  2. “Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce”, PZWL 2018, L.Ostrowska

Dodaj komentarz