Nietolerancja na histaminę

Objawy nietolerancji.
•Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, mdłości, gazy, bóle brzucha.
•Nasilanie stanu zapalnego w chorobach autoimmunologicznych (IBD, RZS, ZZSK, celiakia i inne).
•Otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca.
•Zmiany skórne (AZS, trądzik, przedwczesne starzenie się skóry, łuszczyca, świąd idiopatyczny, pokrzywka).
•Depresja, pogorszenie nastroju.
•Zespół chronicznego zmęczenia.
• Migreny.
•Objawy neurologiczne.
•Idiopatyczne bóle mięśni i stawów.
•Nadpobudliwość psychoruchowa ADHD.
•Pogorszenie kondycji fizycznej.
•Astma.
• Anpmia.

Testy.
•US Biotek (IgA, IgG).
•ImuPro.
•Food Detective.
•Food Profil (alab).
•Vimed.
•Cyrex.
•Diagnostyka.
IgE: skórne, z krwi, całkowite IgE.

Suplementy.
•Bulion – zupa mocy (kurze łapki, szkielety, kości, ogony wołowe, cebula, marchew, seler, pietruszka, 3-4 łyżki octu jabłkowego, 24-72h gotowania).
•Kombucha.
•Grzybek tybetański.
•Colostrum, laktoferyna.
•Kurkuma – wpływa na zwiększenie produkcji żółci, może hamować działa¬nie receptora H2R dla histaminy co może wpływać na zahamowanie pro¬dukcji kwasu solnego w żołądku.
•Kwercetyna – może wpływać korzystnie na poprawę funkcjonowania po¬łączeń tightjunctions-reguluję ekpresjęgenów kodujących białka TJ. Su- plementacja kwercetyną wpłynęła na zmniejszenie uwalniania zonuliny.
•Maślan (Debutir/ButyrAid).
•Comprehensive gut health.
•Kiszonki + soki z kiszonek.

Prebiotyki.
•Stymuluję wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii.
•Odporne na działanie endogennych enzymów przewodu pokarmowego namnażanie bifidobacterium i lactobacillus, fermentacja oligosacharydów -> kwas mlekowy, SCFA (masłowy, propionowy, octowy).
•Celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy.
•FOS, GOS, inulina, skrobia oporna, laktuloza.

Probiotyki.
•Probiotyk jednoszczepowy (na konkretny chorobę). Dokładna nazwa i szczep bakterii probiotycznej, np.: Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 .
•Probiotyk wieloszczepowy (na odbudowę mikroflory jelitowej).
•Jeśli mamy kilka różnych dolegliwości – stosujemy konkretnie dobrane szczepy probiotyczne (np. LGG na alergię, wieloszczepowe – na dysbiozę).

Dodaj komentarz