Galaktozemia

Galaktozemia to, wrodzona, metaboliczna
choroba genetyczna.

Organizm osoby dotkniętej galaktozemią nie
przetwarza cukru – galaktozy,
dostarczanej z pożywieniem zawierającym
laktozę, czyli cukier mlekowy –
w glukozę niezbędną do prawidłowej pracy
narządów całego ciała.

Zaburzenie to spowodowane jest brakiem
odpowiednich enzymów trawiennych,
odpowiedzialnych za trawienie cukrów.
Galaktozemia może być powodowana
również złożonymi zaburzeniami
metabolicznymi.

LECZENIE GALAKTOZEMII OPIERA
SIĘ NA ZASTOSOWANIU DIETY NIE
ZAWIERAJĄCEJ GALAKTOZY LUB
OGRANICZENIU JEJ W DIECIE DO
MINIMUM. ODPOWIEDNIĄ
DIETĘ NALEŻY PROWADZIĆ PRZEZ
CAŁE ŻYCIE. GALAKTOZA JEST
CUKREM PROSTYM SZEROKO
DOSTĘPNYM W PRZYRODZIE,
WYSTĘPUJE W STANIE WOLNYM
LUB W POŁĄCZENIU Z INNYMI
CUKRAMI, BIAŁKAMI ORAZ
TŁUSZCZAMI. W DIECIE CHOREGO
NALEŻY UWZGLĘDNIĆ PRODUKTY
DOZWOLONE.

ZALECANE PRODUKTY

wołowe, cielęce, drób, królicze, jaja, tłuszcze
roślinne,smalec, margaryny roślinne,
produkty
mączne – pieczywo, makarony, kasze, ryż,
cukier, owoce o małej
zawartości galaktozy, a mianowicie morele,
banany, jabłka, kiwi, grejpfruty,
pomarańcze, kiwi, gruszki, jabłka,warzywa o
małej zawartości galaktozy, a mianowicie
ziemniaki, brokuł, kalafior, marchew,
ogórki, sałata, kapusta, buraki, cukinia,

Zawsze należy
dokładnie czytać
etykiety produktów
przed zakupem,
również leków

 

PRZYKŁADOWI POSIŁEK 

 

I       śniadanie
-jajecznica z 2 jaj

– 2 tosty z pieczywa żytniego

– sałatka z ogórka zielonego

II             śniadanie

-kasza jaglana na mleku ryżowym
-łyżeczka kakao
-świeża morela

 

OBIAD

-DORSZ ZAPIEKANY W FOLI
-RYŻ BRĄZOWY

Z BUKIETEM WARZYW:
BROKUŁY, KALAFIOR,
MARCHEWKA, PIETRUSZKA,
BRUKSELKA),

Borgis – Medycyna Rodzinna 4/2004, s. 106-112The natural history of classic galactosemia:lessons from the GalNet registry
https://www.ncbi.nlm.nih.gOv/pmc/articles/PMC6486996/

Leszek Szablewskii, Anna Skopińska
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów
powodowane mutacjami i rola diety jako
terapii. I. Galaktozemia

Dodaj komentarz