Diety na przyrost masy mięśniowej

Okres zimowy to dla wielu osób najczęściej czas budowania masy mięśniowej. Jest to naturalny proces zwiększania obwodów swoich mięśni przy pomocy treningu siłowego. Za cel stawia się zbudowanie suchej masy mięśniowej bez zbyt dużego przyrostu tłuszczu. Ważna rolę oczywiście odgrywają dieta. Aby sucha masa mięśniowa szybko rosła, bilans kaloryczny dobowy powinien być dodatni. Oznacza to, że należy spożywać więcej kalorii niż potrzebuje organizm. Tylko w taki sposób da się swoim mięśniom szansę na rozrost. Nadwyżkę kaloryczną zapewniają dieta oraz suplementy diety. O ile ten drugi aspekt nie jest niezbędny, to w przypadku diety musimy dbać o trzymanie bilansu. Tylko wtedy będziemy pewni, że nasz organizm dostaje odpowiednią ilość energii do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Beztłuszczowe budowanie mięśni w warunkach normalnych jest praktycznie niemożliwe, co oznacza, że nie powinno zbytnio przejmować się gromadzącą się w organizmie podskórną tkanką tłuszczową, chyba że jej procent zbyt szybko rośnie. Wówczas należy obciąć nieco kalorii bądź wykonywać intensywniejsze treningi cardio. W ciągu dnia wskazane jest, aby spożywać 5-6 małych zbilansowanych posiłków. Nie jest to sztywna reguła, jednak warto jej przestrzegać. Dzięki temu zapewnimy organizmowi optymalną przemianę materii, zachowa się zdrowie układu pokarmowego oraz na bieżąco będzie się dostarczać niezbędne składniki dla organizmu. Jest to kluczowy element budowania masy mięśniowej. Warto również trzymać się następujących zasad. Pierwszy posiłek należy zjadać do godziny po przebudzeniu, a ostatni maksymalnie godzinę przed zaśnięciem. Przerwy między kolejnymi posiłkami powinny wynosić optymalnie 3 godziny – z tym zastrzeżeniem, że lekkie wahania w czasie przyjmowania pokarmów nie wpłyną negatywnie na cały cykl odżywiania. Warto pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości białka. Bez tego beztłuszczowa masa mięśniowa pozostanie jedynie kolejnym niezrealizowanym marzeniem. Dzienna racja pokarmowa tego składnika powinna wynosić od 1,6 do 2,5 gramów białka na kilogram masy całkowitej ciała. Idealnymi źródłami tego makroskładnika są: chude i czerwone mięsa, podroby, ryby i owoce morza, jaja, nabiał i przetwory mleczne. Brak odpowiedniej ilości białka w diecie to najzwyczajniej brak efektów. Czysta masa mięśniowa w takim przypadku stoi w miejscu. Pojawia się stagnacja mięśni. Warto pamiętać, iż białko to główny składnik budulcowy ludzkiego organizmu, zwłaszcza struktur mięśniowych, i tylko przy zaspokojeniu zapotrzebowania na aminokwasy jest możliwy rozwój muskulatury.

Autor: Maciej Wielgosz

Dodaj komentarz