Dietoterapia

Dietoterapia, stosowanie diet terapeutycznych lub stosowanie diet leczniczych – żywienie, w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż składników energetycznych i substancji odżywczych w ten sposób aby miało działanie terapeutyczne. Diety tego rodzaju są niezbilansowane w stosunku do potrzeb żywieniowych zdrowego człowieka i są dla niego szkodliwe, ale ich okresowe stosowanie ma uzasadnienie terapeutyczne..

W medycynie opartej na faktach dietoterapię stosuje się wyłącznie w przypadku chorób których przyczyną pierwotna jest niewłaściwa lub źle zbilansowana dieta. W medycynie niekonwencjonalnej natomiast przypisuje się działanie terapeutyczne dietom alternatywnym w przypadku różnych schorzeń również niezależnych od diety (np. nowotwory).

Do schorzeń z żywieniowym czynnikiem ryzyka – w patogenezie których istotną rolę odgrywają nieprawidłowości w diecie – zaliczane są przede wszystkim:

  • otyłość;
  • niedożywienie i powiązane opóźnienie wzrostu i dojrzewania;
  • zaburzenia czynnościowe pracy układu krążenia,
  • miażdżyca i inne choroby układu krążenia na tle miażdżycowym (np. choroba niedokrwienna serca, niewydolność serca, zawał mięśnia sercowego);
  • nadciśnienie tętnicze;
  • subkliniczne stany niedoboru witamin i składników mineralnych, awitaminoza
  • hiperwitaminoza
  • próchnica zębów

Diety alternatywne lub modyfikacje diety podstawowej, które mogą być uznawane za wspomagające leczenie:

  • dieta łatwostrawna
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
  • dieta łatwostrawna niskobiałkowa
  • dieta łatwostrawna bogatobiałkowa
  • dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji
  • dieta niskowęglowodanowa
  • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • diety eliminacyjne