BULIMIA, NAZYWANA INACZEJ „żARłOCZNOśCIą PSYCHICZNą”, TO PRZEWLEKłA CHOROBA PSYCHOSOMATYCZNA NA TLE ZABURZEń ODŻYWIANIA.
CZYM JEST?
Charakteryzuje się częstymi i dużymi napadami głodu, po których pojawiają się wyrzuty sumienia, a te z kolei zmuszają chorych do wywoływania wymiotów. U osób cierpiących na bulimię można zauważyć różnice w wadze poprzez częste nadużywanie środków przeczyszczających lub moczopędnych, wspomagających szybkie pozbycie się zjedzonej ilości pożywienia.
- notoryczne objadanie się (ogromną ilością jedzenia zupełnie tego nie kontrolując)
- po każdym posiłku prowokacja wymiotów, aby uniknąć przyrostu wagi. Oprócz tego chorzy przyjmują duże ilości środków przeczyszczających i stosują głodówki razem z intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi
- z punktu widzenia innych osób bulimicy nie wyglądają jakby mieli jakiekolwiek problemy z odżywianiem
- wilczy apetyt
- koncentrowanie uwagi wyłącznie na swojej masie ciała i swoim wyglądzie; to dwa czynniki istotnie wpływające na samoocenę chorego.
LECZENIE BULIMII
wizyta u dietetyka wizyta u psychologa (kognitywna terapia behawioralna – opiera się ona na założeniu, że wzorzec błędnego myślenia o swoim ciele, który jest podstawą bulimii, może być rozpoznany i zmieniony) leki, takie jak antydepresant fluoksetyna.
ZALECENIA DIETETYCZNE
spożywać 3 posiłki i 2 przekąski dziennie unikać przerw pomiędzy jedzeniem dłuższych niż 4 godziny unikać opuszczania posiłków odpowiednie (zgodny z normami) proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów unikać wysokokalorycznych deserów
ŚNIADANIE
Owsianka Orzechy włoskie 1/3 garści (10 g) Jabłko, bez skóry 160 g Mleko 2% 1 szklanka (240 ml) Morele, suszone 1/5 garści (20 g) Płatki owsiane 1/2 szklanki (50 g).
DRUGIE ŚNIADANIE
Bułka z guacamole
Awokado 1/2 sztuki (70 g)
Bułka kajzerka 1 sztuka (60 g)
Cebula 1/2 sztuki (50 g)
Cytryna 1/2 sztuki (40 g)
Pomidor 1 sztuka (170 g)
OBIAD
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami Cebula 1/2 sztuki (50 g) Czosnek 2 sztuki (10 g) Kukurydza konserwowa 7 łyżek (105 g) Kurczak brojler, pierś bez skóry 1/2 sztuki (100 g) Olej rzepakowy, uniwersalny 1 łyżka (10 ml) Pieczarka uprawna 10 sztuk (200 g) Pomidory puszka 3/4 szklanki (200 g) Ryż biały 1/2 szklanki (100 g)
PODWIECZOREK
Arbuz 1 plaster (350 g)
Shake
Szpinak, świeży 2 garście (50 g)
Sok pomarańczowy 240 ml)
KOLACJA
Sałatka Bułka kajzerka 1 sztuka (60 g) Cytryna 1/2 sztuki (40 g) – do skropienia sałatki Kukurydza konserwowa 6 łyżek (90 g) Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml) Papryka czerwona 1/2 sztuki (115 g) Słonecznik łuskany 1 łyżka (10 g) Sałata liść 20 sztuk (100 g))