BULIMIA

BULIMIA, NAZYWANA INACZEJ „żARłOCZNOśCIą PSYCHICZNą”, TO PRZEWLEKłA CHOROBA PSYCHOSOMATYCZNA NA TLE ZABURZEń ODŻYWIANIA.

CZYM JEST?

Charakteryzuje się częstymi i dużymi napadami głodu, po których pojawiają się wyrzuty sumienia, a te z kolei zmuszają chorych do wywoływania wymiotów. U osób cierpiących na bulimię można zauważyć różnice w wadze poprzez częste nadużywanie środków przeczyszczających lub moczopędnych, wspomagających szybkie pozbycie się zjedzonej ilości pożywienia.

  • notoryczne objadanie się (ogromną ilością jedzenia zupełnie tego nie kontrolując)
  • po każdym posiłku prowokacja wymiotów, aby uniknąć przyrostu wagi. Oprócz tego chorzy przyjmują duże ilości środków przeczyszczających i stosują głodówki razem z  intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi
  • z punktu widzenia innych osób bulimicy nie wyglądają jakby mieli jakiekolwiek problemy z odżywianiem
  • wilczy apetyt
  • koncentrowanie uwagi wyłącznie na swojej masie ciała i swoim wyglądzie; to dwa czynniki istotnie wpływające na samoocenę chorego.

 

LECZENIE BULIMII

wizyta u dietetyka wizyta u psychologa (kognitywna terapia behawioralna – opiera się ona na założeniu, że wzorzec błędnego myślenia o swoim ciele, który jest podstawą bulimii, może być rozpoznany i zmieniony) leki, takie jak antydepresant fluoksetyna.

ZALECENIA DIETETYCZNE

spożywać 3 posiłki i 2 przekąski dziennie unikać przerw pomiędzy jedzeniem dłuższych niż 4 godziny unikać opuszczania posiłków odpowiednie (zgodny z normami) proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów unikać wysokokalorycznych deserów

ŚNIADANIE

Owsianka Orzechy włoskie 1/3 garści (10 g) Jabłko, bez skóry 160 g Mleko 2% 1 szklanka (240 ml) Morele, suszone 1/5 garści (20 g) Płatki owsiane 1/2 szklanki (50 g).

DRUGIE ŚNIADANIE

Bułka z guacamole

Awokado 1/2 sztuki (70 g)

Bułka kajzerka 1 sztuka (60 g)

Cebula 1/2 sztuki (50 g)

Cytryna 1/2 sztuki (40 g)

Pomidor 1 sztuka (170 g)

OBIAD

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami Cebula 1/2 sztuki (50 g) Czosnek 2 sztuki (10 g) Kukurydza konserwowa 7 łyżek (105 g) Kurczak brojler, pierś bez skóry 1/2 sztuki (100 g) Olej rzepakowy, uniwersalny 1 łyżka (10 ml) Pieczarka uprawna 10 sztuk (200 g) Pomidory puszka 3/4 szklanki (200 g) Ryż biały 1/2 szklanki (100 g)

PODWIECZOREK

Arbuz 1 plaster (350 g)

Shake

Szpinak, świeży 2 garście (50 g)

Sok pomarańczowy 240 ml)

KOLACJA

Sałatka Bułka kajzerka 1 sztuka (60 g) Cytryna 1/2 sztuki (40 g) – do skropienia sałatki Kukurydza konserwowa 6 łyżek (90 g) Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml) Papryka czerwona 1/2 sztuki (115 g) Słonecznik łuskany 1 łyżka (10 g) Sałata liść 20 sztuk (100 g))

Dodaj komentarz