Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze inaczej antyoksydanty występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego, gdzie pełnią funkcję swego rodzaju układu odpornościowego. Są to związki, które pomagają nam uporać się z tzw. stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki tlenowe, czyli ze szkodliwymi reakcjami zachodzącymi pod wpływem naturalnego metabolizmu komórek. Nasz organizm posiada własne linie obrony przed stresem oksydacyjnym, jednak w warunkach, kiedy jego powstawanie jest nasilone (np. podczas wysiłku fizycznego, stresu psychicznego, urazu, infekcji lub kontuzji) ich działanie może nie wystarczyć. Zwiększamy także stres oksydacyjny spożywając pewne produkty, np. smażone i grillowane potrawy, a także żyjąc w zanieczyszczonym środowisku. Wolne rodniki uszkadzają komórki spowalniając ich regenerację oraz zwiększają szansę zachorowania na choroby układu krwionośnego i nowotwory. Bogactwo przeciwutleniaczy znajdziemy głównie w owocach (szczególnie owoce jagodowe, wiśnie i winogrona)  i warzywach (zwłaszcza kapusta, brokuły, szpinak, jarmuż, pomidory), ale także w innych produktach roślinnych np. kakao, kawie i herbacie. Oprócz korzyści zdrowotnych, osoby uprawiające sport skorzystają także z innych ich zalet. Spożywanie produktów w nie bogatych przyspiesza regenerację mięśni, zmniejsza ich bolesność, zmniejsza szansę odniesienia kontuzji i wspomaga układ odpornościowy.

Autor: Marcin Wielgosz

Dodaj komentarz